ANI nemulţumită de refuzul deputaţilor jurişti de a revoca mandatul unui parlamentar incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)

Refuzul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor de a-l revoca din funcţia de deputat pe pesedistul Constantin Adăscăliţei, declarat incompatibil, a declanşat o reacţie promptă din partea ANI care acuză că decizia parlamentarilor generează consecinţe deosebit de grave.

"Decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor de a nu dispune sancţiunea disciplinară de revocare din funcţie în cazul deputatului Adăscăliţei Constantin (fost Consilier judeţean - C.J. Iaşi) reprezintă neaplicarea unei decizii definitive şi irevocabile emisă de instanţa de judecată şi generează consecinţe deosebit de grave, subminând, totodată, încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi în statul de drept", se precizează într-un comunicat remis de ANI către Epoch Times.

Problematica aplicării sancţiunilor disciplinare în cazul rapoartelor de incompatibilitate rămase definitive şi irevocabile, ce vizează membri ai Parlamentului a fost des invocată şi în rapoartele MCV: "aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (şi anume a celor care au fost confirmate în instanţă) este în continuare inegală, în ciuda speranţei că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluţia n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză şi-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaţilor i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie, în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac ca respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive să se facă acum în mod automat", se precizează în comunicatul ANI.

Agenţia Naţională de Integritate va depune toate diligenţele necesare pentru punerea în aplicare a deciziilor instanţelor de judecată, conform competenţelor legale, mai precizează instituţia.

Reamintim că ANI a constatat la 15 iunie 2012 că Adăscăliţei, la vremea respectivă consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor întrucât societatea comercială la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 lei cu o societate comercială al cărei unic acţionar era C.J. Iaşi, încălcând, astfel, prevederile art. 90 din Legea nr. 161/2003.

Ori, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014, „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a refuzat, marţi, să dea curs cererii Agenţiei Naţionale de Integritate care a solicitat încetarea mandatului de drept al acestuia, pentru incompatibilitate.

Potrivit Agerpres, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că Adăscăliţei nu se află în stare de incompatibilitate în prezent şi nu s-a aflat nici în stare de incompatibilitate între funcţia de deputat şi o altă funcţie incompatibilă cu cea de deputat, motiv pentru care îşi poate continua activitatea în Parlament.

"Ca urmare a analizării cadrului legal s-au format următoarele concluzii: dacă domnul Adăscăliţei Constantin s-ar afla în stare de incompatibilitate deţinând funcţia de deputat şi altă funcţie incompatibilă cu funcţia de deputat i-ar înceta mandatul conform Constituţiei. Din actele depuse la dosar reiese că domnul Adăscăliţei nu se află în stare de incompatibilitate în prezent şi nu s-a aflat în stare de incompatibilitate între funcţia de deputat şi o altă funcţie incompatibilă cu cea de deputat. Pe cale de consecinţă, domnului Adăscăliţei nu îi poate înceta mandatul de deputat pentru incompatibilitate", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor Ciprian Nica.

Nica a mai precizat că din actele depuse de ANI la comisie reiese că Adăscăliţei a fost declarat incompatibil pe vremea când a deţinut funcţia de consilier judeţean, fiind simultan asociat la o societate comercială care a încheiat un contract de prestări servicii cu Consiliul Judeţean Iaşi, aşadar, nu mai are voie să fie, timp de 3 ani, consilier juridic, însă ca deputat poate lucra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne