ANI despre tentativa de "amputare": "Adoptarea propunerilor ne-ar afecta iremediabil activitatea"

Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central
Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.), sediul central (Epoch Times România)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a luat poziţie faţă de adoptarea celor două proiecte de lege care au trecut miercuri de Camera Deputaţilor şi vizează inserarea unor prevederi care le vor permite aleşilor găsiţi incompatibili sau în conflict de interese să acceadă în continuare la funcţii publice, câtă vreme funcţia este alta decât cea deţinută la momentul când au comis faptele incriminate de lege.

"ANI consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a transmis instituţia în cadrul unui comunicat de presă.

Agenţia a evidenţiat că cele două propuneri legislative urmăresc modificarea articolului 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 care prevede că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa nicio funcţie eligibilă timp de 3 ani.

"Cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită. Mai mult, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local (e.g. un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator)", a arătat agenţia.

ANI susţine că a transmis deja instituţiilor relevante nu mai puţin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Mai mult, ANI aminteşte de Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014 - "a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept".

"Faţă de cele expuse, Curtea constată că dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma "aceeaşi funcţie" se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art.1 din aceeaşi lege şi nicio autoritate nu poate ignora înţelesul constituţional astfel stabilit", au subliniat judecătorii CCR.

Iniţiatorii celor două proiecte sunt deputaţii PSD-UDMR-minorităţi Adam Luminiţa-Pachel, Florea Daniel, Necula Cosmin, Nica Nicolae-Ciprian, Nicolicea Eugen, Roman Victor, Kerekes Károly, Marton Arpad-Francisc, Mircovici Niculae (proiectul aici) şi senatorul PC Cristiana Anghel (proiectul aici).

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, miercuri, cele două proiecte legislative însă ulterior s-a constatat că a fost "o eroare" pentru că Senatul era de fapt prima cameră sesizată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne