Angela Merkel se aşteaptă ca Grecia să îşi respecte angajamentele


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel se aşteaptă ca noul guvern grec să îşi respecte angajamentele faţă de creditorii internaţionali, a declarat luni purtătorul ei de cuvânt după victoria partidului de extremă stângă Syriza.

“Noi considerăm că este important ca noul guvern grec să ia măsuri pentru a susţine continuarea recuperării economice a Greciei”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al doamnei Merkel.

“Aceasta înseamnă şi ca Grecia să îşi respecte angajamentele anterioare”.

Seibert a refuzat să comenteze direct despre faptul că partidul Syriza al lui Alexis Tsipras a câştigat mai multe voturi, menţionând doar că este o decizie suverană a alegătorilor greci şi care trebuie respectată.

Seibert a afirmat că Germania intenţionează să colaboreze cu noul guvern, în acelaşi timp analizând îndeaproape viziunea noilor aleşi asupra cursului viitor al reformelor şi asupra îndeplinirii angajamentelor ţării.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a declarat că Merkel, conform obiceiului, va transmite felicitări lui Tsipras după ce acesta îşi va depune jurământul şi îi va ura succes în noua sa funcţie.

“De la începutul crizei, scopul guvernului german a fost acela de a stabiliza zona euro” şi toate statele sale membre, inclusiv Grecia, a declarat Seibert.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Finanţelor a declarat că poziţia Germaniei în ceea ce priveşte ştergerea datoriei greceşti, un lucru cerut de Tsipras, rămâne neschimbată pe moment.

Dar ea a afirmat că Uniunea Europeană şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a discuta cu Grecia despre extinderea actualului program de ajutor.

În acelaşi timp, preşedintele Băncii Centrale Germane, Jens Weidmann, l-a sfătuit pe Tsipras “să nu facă promisiuni iluzorii” cetăţenilor greci. “Aşteptările mele nu sunt cu siguranţă hotărâtoare, dar sper că noul guvern grec nu va face promisiuni iluzorii pe care ţara nu şi le poate permite.”

Merkel, în poziţia sa de cel mai puternic lider al UE, a susţinut aplicarea de reduceri bugetare drastice şi reforme economice stricte ca răspuns la criza datoriilor din zona euro.

Mulţi din Grecia şi alte ţări lovite de criză o învinuiesc pe Merkel pentru adâncirea situaţiei dificile în care se află cetăţenii lor şi pentru subminarea recuperării economiilor respective. Dar Germania susţine că doar o disciplină fiscală va plasa Europa pe calea unei dezvoltări durabile.

Înaintea alegerilor, Tsipras a declarat că Grecia va rămâne în zona euro chiar dacă partidul său va câştiga alegerile. Totuşi, suportul tot mai mare pentru Syriza a amplificat temerile legate de consecinţele potenţialelor politici pe care le-ar putea adopta acest partid în cazul unei victorii.

Premierul grec Antonis Samaras şi ministrul finanţelor Gikas Hardouvelis au avertizat că o victorie a partidului Syriza ar putea însemna că Grecia va rămâne fără bani şi ar putea fi forţată să părăsească zona euro, dacă noul guvernul nu va reuşi să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali ai ţării.

Creditorii Greciei insistă că ţara trebuie să respecte angajamentele anterioare pentru a primi ajutor în continuare, iar investitorii şi pieţele s-au cam speriat de mesajul trimis de troikă. Grecia ar putea fi lovită de faliment dacă nu găseşte o soluţie optimă. În acelaşi timp, s-au intensificat speculaţiile cu privire la o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi o modificare semnificativă a peisajului financiar european.

acă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.