Angela Merkel recunoaşte că a făcut greşeli în campania electorală

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că a făcut greşeli în timpul campaniei pentru alegerile generale, după ce insistase anterior că nu a făcut nimic greşit.

La o conferinţă de presă pe tema negocierilor pentru formarea unei mari coaliţii cu SPD, cancelarul german a fost întrebată dacă, privind în urmă, şi-ar schimba tacticile.

Politica lui Merkel privind uşile deschide pentru imigranţi au făcut ca popularitatea sa să primească o lovitură înaintea alegerilor.

Şi acum, la peste 8 săptămâni după alegeri, în cadrul cărora conservatorii au suferit pierderi, Germania nu a reuşit să formeze un guvern, discuţiile pentru formarea unei coaliţii de guvernare fiind încă în desfăşurare.

În luna septembrie, Merkel s-a apărat, declarând reporterilor: “Nu văd ce ar fi trebuit să facem diferit”. Totuşi, Merkel a renunţat acum la poziţia sa defensivă, de apărare a campaniei electorale.

Merkel a recunoscut că, de fapt, ar fi fost mai bine dacă ar fi ajuns la un acord cu CSU cu privire la o serie de probleme, cel mai notabil imigraţia, înainte de campania electorală.

Lidera Uniunii Creştin Democrate (CDU) a recunoscut că ar fi putut rezolva unele probleme înainte de lansarea campaniei, inclusiv o înţelegere privind imigraţia cu CSU.

La scurt timp după alegeri, Merkel şi liderul Uniunii Creştin Sociale (CSU), Horst Seehofer, au convenit asupra limitării numărului de imigranţi care vor fi primiţi în Germania, însă acest aspect a fost anterior un motiv de tensiune între cele două partide.

Merkel a recunoscut că au existat “multe probleme” între cele două partide şi “ar fi fost mai bine dacă erau rezolvate înainte de alegeri”.

Ea a afirmat: “Au existat mai multe flancuri deschise, inclusiv neînţelegeri între CDU şi CSU.

“La conferinţa de presă cu Horst Seehofer, am discutat despre setul comun de linii directoare şi despre faptul că există un timp pentru orice.

“Şi putem spune că, în cazul în care acel timp ar fi sosit înainte de alegeri, atunci ar fi fost de ajutor. Acest lucru este în mod evident adevărat”.

Declaraţiile au fost făcute în condiţiile în care Merkel urmează să facă mari concesii partidului de stânga SPD în încercarea de a-şi menţine priza asupra puterii.

Merkel trebuie să formeze o alianţă care îi va susţine partidul Creştin Democrat după rezultatele sale dezastruoase din luna septembrie.

Liderii SPD au stabilit deja o serie de cerinţe-cheie într-un document văzut de Reuters, întrucât aceştia ştiu că Merkel se află într-o poziţie dificilă şi are nevoie de ajutorul lor.

În timp ce se luptă să formeze o coaliţie, Merkel riscă să îşi dezamăgească şi mai mult alegătorii şi să scadă popularitatea partidului său.

Totuşi, Merkel susţine că cel mai important lucru este acela de a se asigura că Germania este un “guvern stabil”.