Angela Merkel exclude acordul de coaliţie: "Fiecare se luptă pentru sine"

Angela Merkel a exclus un acord pentru formarea unei coaliţii cu stânga sau dreapta germană chiar înaintea alegerilor federale ce vor avea loc luna viitoare în Germania.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german încearcă să obţină un al patrulea mandat ca lider al partidului creştin-democrat (CDU). În prezent, CDU guvernează cu partenerul său de coaliţie, partidul bavarez CSU, dar în viitorul mandat, Merkel pare dornică să meargă singură.

În vârstă de 63 de ani, Merkel a declarat într-un interviu radio cu Deutschlandfunk: "Din moment ce nu există coaliţii naturale, toată lumea se luptă pentru ea însăşi".

Ea exclude unirea forţelor fie cu extrema stângă, Die Linke, fie cu extrema dreaptă, Alternative for Germany (AfD) în orice coaliţie viitoare. Însă a adăugat că "rămâne de văzut în ceea ce priveşte toate celelalte opţiuni".

CDU se află în fruntea celor mai recente sondaje de opinie cu 40% dintre voturi, în timp ce rivalii lor social-democraţi (SPD), conduşi de fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, întrunesc doar 23% din sufragii.

În timp ce CDU sunt favoriţi clari, popularitatea lor nu va fi suficientă pentru a obţine o majoritate absolută, iar Merkel va avea nevoie de un partener. Cu toate acestea, au apărut probleme după ce Angela Merkel a lansat sâmbătă campania partidului.

Un discurs al Angelei Merkel în Geinhausen a fost întâmpinat de aproximativ 100 de protestatari care au scandat sloganul "Merkel trebuie să plece".

Este vorba despre faptul că Merkel porneşte în campanie schimbându-şi tonul cu privire la imigraţie. În trecut, ea a susţinut o politică a uşilor deschise, care a adus în Germania, în 2015, peste un milion de refugiaţi din Africa şi Orientul Mijlociu.

Reacţia a fost intensă - şi de fiecare dată când un migrant a săvârşit o crimă - solicitarea demisiei ei era din ce în ce mai puternică. Merkel şi-a atras un amestec de aplauze şi fluierături când a mulţumit voluntarilor şi profesioniştilor care i-au ajutat pe migranţi în timpul unei campanii: "Bineînţeles că nu putem permite ca un an precum 2015 să se repete în fiecare an."

Având o campanie bazată pe o platformă de stabilitate economică, Merkel a subliniat bugetul echilibrat al guvernului şi a declarat că şomajul a fost redus la jumătate în cei 12 ani de la preluarea puterii. Ea a subliniat, de asemenea, importanţa Uniunii Europene: "Văd că avem multe lucruri foarte dragi nouă - libertatea religiei, libertatea de opinie şi libertatea de mişcare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe