Angela Merkel consideră insultele Victoriei Nuland ”absolut inacceptabile”

Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel, Hanovra, 8 aprilie 2013
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel, Hanovra, 8 aprilie 2013 (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat vineri limbajul îndepărtat de diplomaţie utilizat de către secretarul de Stat adjunct american pentru Europa şi Eurasia Victoria Nuland, la adresa Uniunii Europene, în contextul vizitei efectuate la Kiev, conform unui purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, notează mediafax.

”Cancelarul consideră aceste afirmaţii absolut inacceptabile. Cancelarul vrea să sublinieze din nou faptul că (şefa diplomaţiei UE – n.r.) Lady (Catherine - n.r.) Ashton face o muncă excelentă”, a precizat adjunctul purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Christiane Wirtz.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a aflat miercuri la Kiev pentru a participa la soluţionarea crizei din Ucraina. Insultele au fost utilizate de Nuland în timpul unei discuţii telefonice cu ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt.

"Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi super pentru a ajuta la coagularea lucrurilor, de a avea acest sprijin al ONU, iar UE... - f... the EU", a spus Nuland.

Conversaţia - care pare înregistrată fără ca cei doi să ştie acest lucru – a fost postată pe youtube şi redistribuită pe Twitter de către agenţii ruşi, nu este datată şi este imposibil de autentificat în mod sigur.

Victoria Nuland şi-a prezentat, joi, scuzele, printr-un purtător de cuvânt, faţă de Uniunea Europeană pentru folosirea cuvintelor vulgare.