Angajaţi ai unei firme din China forţaţi să se târască pe străzi pentru că nu şi-au îndeplinit sarcinile

Angajaţii companiei din Shandong, China, în timpul pedepsirii lor publice
Angajaţii companiei din Shandong, China, în timpul pedepsirii lor publice (Screenshot)

Un videoclip în care angajaţi ai unei companii chineze specializate în produse de înfrumuseţare au fost forţaţi de şeful lor să se târască pe o stradă aglomerată o distanţă mare, a ajuns viral pe Internet săptămâna trecută, generând critici şi indignare, în special pentru faptul că majoritatea angajaţilor umiliţi erau femei, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Angajaţii au fost forţaţi să se târască "în patru labe" în oraşul Tengzhou – oraş din provincia Shandong, în estul Chinei – după ce aceştia aparent au eşuat să atingă obiectivele anuale privind vânzările. Grupul a fost filmat pe când era condus de un supraveghetor bărbat, care flutura un steag pe care era scris numele firmei. Aparent, întreaga scenă a afectat traficul rutier.

Martorii au chemat poliţia, care a sosit la scurt timp la faţa locului şi l-au avertizat pe şef că trebuie să suspende pedeapsa. În ultimii ani, s-a observat o tendinţă evidentă că firmele şi companiile recurg tot mai mult la astfel de practici bizare, care au variat de la biciuiri, până la consum forţat de viermi.

Publicaţia Daily Mail a documentat diverse abuzuri:

În decembrie, angajaţii unui salon de coafură din China au fost forţaţi să se pălmuiască fiecare de 100 de ori, să mănânce ardei iuţi cruzi şi să alerge 10 km, pentru că rezultatele muncii nu au fost la nivelul aşteptărilor şefului.

În luna noiembrie, angajaţii unei firme din Zunyi, provincia Guizhou, au fost biciuiţi cu centurile, forţaţi să bea urină şi să mănânce insecte pentru că nu şi-au atins obiectivele.

Dar un număr mic de astfel de acte şocante au fost filmate (cu unele excepţii notabile), lucru care i-a făcut pe unii sceptici să sugereze în mediul online că incidentul cu târâtul a fost de fapt un act de PR (relaţii publice). Compania aparent a fost închisă temporar.

Una dintre femeile forţate să se târască pe o distanţă mare a confirmat poliţiei că a fost vorba de o “măsură de autodisciplinare” pentru că angajaţii nu şi-au atins obiectele la sfârşit de an, potrivit unor rapoarte.

Într-un incident similar în mai 2018 – deşi poate mai puţin public din moment ce nu a avut loc în mijlocul unei intersecţii aglomerate – a ieşit la iveală un material video cu o sesiune lunară de evaluare la o firmă din Yichand, provincia centrală Hubei.

La acea vreme, publicaţia South China Morning Post a raportat că o şefă a plesnit şase angajaţi bărbaţi de mai multe ori, în ceea ce părea a fi un ritual bizar de creştere a moralului acestora.

La finalul “evaluării”, angajaţii au fost forţaţi să aplaude. La acel eveniment, precum şi la incidentului de săptămâna trecută, companiile au declarat că angajaţii au participat voluntar la pedepse.