Angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice din RM, reţinuţi de CNA. Ar fi eliberat ilegal sute de permise auto

Fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere avea loc cu ajutorul membrilor comisiei de examinare care indicau răspunsurile corecte, chiar în sala de examene sau prin telefon, afirmă CNA.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

În urma cercetărilor efectuate de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori, cu privire la o schemă de fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere, ar fi fost descoperite peste 600 de cazuri de eliberare ilegală a permiselor auto. Bănuiţi de comiterea ilegalităţilor ar fi mai mulţi angajaţi ai Agenţiei Servicii Publice (ASP), dar şi persoane din cadrul unor şcoli auto din Chişinău.

În perioada noiembrie 2017 - februarie 2018, membrii grupului, format din şefi din cadrul ASP şi angajaţi ai patru şcoli auto din Chişinău, au fost urmăriţi de CNA, reuşindu-se documentarea a 393 de cazuri de fraudare a probelor teoretice şi 219 a celor practice. În cadrul documentării, s-ar fi stabilit că pentru susţinerea acestora, se percepeau sume între 500 şi 1500 de euro.

”În fapt, investigatorii au documentat fraudarea examenelor, constatând implicarea directă a membrilor comisiei de examinare în indicarea răspunsurilor corecte, chiar în sala de examene, sau prin telefon. De asemenea, au fost documentate şi cazuri de susţinere a examenelor de către unii membri ai Comisiei în locul candidaţilor. Potrivit materialelor cauzei, în 9 la sută din cazurile investigate, candidaţii nu erau prezenţi la susţinerea probelor, iar un procent din nouă se aflau peste hotarele ţării”, se arată într-un comunicat CNA.

În dimineaţa zilei de marţi, 15 mai, CNA a efectuat peste 60 de percheziţii în birourile şi domiciliile unor angajaţi ai ASP, dar şi la unii membri ai şcolilor auto. Cinci persoane, între care un şef şi un adjunct de secţie, dar şi trei inspectori ai ASP, au fost reţinute pentru 72 de ore, urmând să fie audiate şi alte persoane.

Potrivit CNA, în urma percheziţiilor ar fi fost depistaţi bani, documente şi alt material probatoriu relevant pentru cauza penală intentată pentru abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă până la 6 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. De asemenea, oamenii legii ar examina posibilitatea anulării permiselor de conducere, eliberate cu abateri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe