Andrei Volentir: Temperaţi elanul. CEC decide dacă va avea loc referendumul în Chişinău

Situaţia la care s-a ajuns este o premieră inclusiv pentru CEC. Organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării funcţionarului, atenţionează Andrei Volentir.
Andrei Volentir, membru CEC din R. Moldova
Andrei Volentir, membru CEC din R. Moldova (facebook.com)

Andrei Volentir, membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, susţine că decizia de marţi a Consiliului Municipal Chişinău (CMC) privind stabilirea datei desfăşurării referendumului pentru revocarea primarului Chişinăului nu este una definitivă, cu efecte directe. În cazul dat, nu consiliul municipal organizează alegerile, CEC este cea investită cu competenţele legale pentru organizarea unui scrutin.

“Cu alte cuvinte, decizia de astăzi a CMC va fi în mod procedural transmisă CEC-ului, care se va expune pe marginea ei, adoptând o hotărâre prin care se stabileşte data definitivă la care va avea loc scrutinul. Dacă in procesul de verificare prealabilă a acestui set de documente, CEC va ajunge la concluzia că nu poate fi organizat scrutinul din motiv că este încălcată procedura sau din motivul că data nu este potrivită pentru desfăşurarea acestui scrutin, sau există alte interdicţii legale etc., atunci CEC va bloca această procedură şi nu va stabili data referendumului. Fără hotărârea CEC, decizia de astăzi a consiliului nu poate produce efecte juridice directe”, a declarat Volentir pentru Radio Europa Liberă.

Membrul CEC a atenţionat că „situaţia nu este una deloc simplă”, deoarece Legea privind administraţia publică locală spune că „organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării (primarului n.r.)”, iar situaţia la care s-a ajuns este o premieră inclusiv pentru CEC.

“Decizia finală va fi luată de CEC, cu votul majoritar al celor nouă membri. Părerile s-ar putea să fie împărţite la acest subiect. Eu aş face apel la cei care jubilează deja, să-şi mai tempereze puţin acest elan, pentru că CEC va stabili dacă va avea loc sau nu referendumul şi dacă da, atunci la ce dată va avea loc”, a concluzionat Andrei Volentir.

Consiliul Municipal Chişinău a decis marţi că referendumul pentru demiterea Primarului suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, va avea loc pe 19 noiembrie.