Andrei Năstase: Platforma DA cere anularea de urgenţă a ordinului privind majorarea tarifelor de transport al pasagerilor

Andrei Năstase
Andrei Năstase (Captură Foto / privesc.eu)

Platforma Demnitate şi Adevăr se arată extrem de îngrijorată în legătură cu ultimele majorări neaşteptate ale tarifelor pentru transportul interurban de pasageri, considerând în acelaşi timp că asemenea operaţiuni de interes major pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova nu pot fi făcute în grabă, fără dezbateri publice şi, mai ales, în preajma sărbătorilor când numărul cetăţenilor care călătoresc în interiorul ţării creşte considerabil.

Potrivit preşedintelui Platformei DA, în şapte zile ale noului an, deputaţii fracţiunii DA au primit sute de plângeri pe acest subiect. Scumpirea bruscă a biletelor de călătorie cu 25 % a afectat în primul rând cele mai defavorizate pături sociale, precum persoane cu dizabilităţi, studenţi, pensionari, a menţionat Năstase, punctând totodată că aceste persoane sunt nevoite să folosească transportul public interurban mai frecvent decât alte categorii ale populatei.

„Atenţionăm că creşterea recentă a tarifelor de transport este net superioară indexărilor şi majorărilor planificate ale pensiilor şi diminuează considerabil veniturile studenţilor, ale căror burse au rămas nemodificate.

Riscăm ca toate majorările la plăţile sociale, propuse încă de Guvernul Blocului ACUM, în foarte scurt timp să fie diminuate prin multiple scumpiri, operate şi admise de Guvernul controlat de Dodon. Ca urmare a lipsei reformelor structurale riscăm perpetuarea economiei monopolizate, înflorirea corupţiei mari şi aprofundarea penuriei financiare a cetăţenilor ţării noastre”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferinţe de presă.

În context, Platforma DA consideră că procesul de aprobare a unor tarife reale de transportare, care ar acoperi costurile operatorilor din domeniu trebuie în mod obligatoriu sincronizat cu demonopolizarea ramurii transportului, îmbunătăţirea substanţială a managementului în domeniu, modernizarea semnificativă a condiţiilor de confort în transportul public, lupta intransigentă cu corupţia în sistemul de autorizare şi control al rutelor interurbane şi protejarea specială a celor mai vulnerabile segmente ale populaţiei.

Mai mult decât atât, Platforma DA cere Agenţiei Naţionale de Transport Auto (ANTA) să anuleze de urgenţă ordinul privind majorarea tarifelor de transport al pasagerilor, iar imediat după anularea ordinului, ar trebui creat un grup de lucru cu participarea asociaţiilor transportatorilor, sindicatelor şi reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului, care în termeni proximi să propună modificări la legislaţie, asigurând:

- demonopolizarea domeniului transportului public de pasageri;
- re-proiectarea rutelor naţionale şi locale în interesul cetăţenilor, eliminarea haosului şi a improvizaţiilor incoerente operate de către patronii de rute;
- introducerea unui sistem naţional de management în transport şi eliminarea transportului ilicit de pasageri;
- crearea unui mecanism real de îmbunătăţire a confortului în transport, urmat de creşterea treptată a tarifelor;
- introducerea măsurilor de protecţie socială suplimentară, menite să atenueze eventuala scumpire a călătoriilor pentru cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei.

Totodată Platforma DA cere continuarea şi dinamizarea proceselor de demontare completă a tuturor schemelor de corupţie din acest domeniu de importanţă socială majoră, demarate de guvernul blocului ACUM, precum şi elaborarea unui program naţional integrat de mobilitate pentru Republica Moldova, cu modernizarea sistemului de transport al pasagerilor, implementat cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

„Scumpirea tarifelor la transportul de pasageri nu introduce nicio facilitate pentru pasageri. Statul a crescut doar povara fiscală a cetăţenilor sub paravanul economiei de piaţă, în timp ce costurile guvernării centrale cresc vertiginos şi total nemotivat.

De aceea, dacă ordinul de majorare a tarifelor pentru transportul interurban de pasageri nu va fi anulat şi nu va exista o abordare complexă a problemei asigurării cetăţenilor cu transport confortabil şi accesibil, Platforma DA va cere demisia ministrului Economiei în baza unei moţiuni simple”, a conchis Năstase.