Andrei Năstase: Parte a târgului dintre PD şi PSRM este şi amânarea cât se poate de mult a alegerilor din Chişinău

Andrei Nastase
Andrei Nastase (Epoch Times România)

În contextul în care între Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor nu au avut loc niciuna dintre discuţiile planificate, reprezentanţii Blocului ACUM insistând pe prezenţa presei la discuţii, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, co-preşedinte al Blocului ACUM, a specificat că „transparenţa este ceea ce ne caracterizează”.

Totodată, Năstase a menţionat că Blocul ACUM a ales această cale pentru că îşi doreşte să pună capăt unor practici şi cutume care s-au produs de-a lungul timpului pe teritoriul Republicii Moldova, în politicul moldovenesc.

„Iată de ce, toate discuţiile noastre s-au produs în spaţiul public. Solicitările noastre au vizat anume transparenţa, platforma parlamentară publică. Ne-am adresat în permanenţă public socialiştilor.

Se ştie că demersurile noastre în ultima perioadă de timp s-au îndreptat către cei cu care încă se mai discută şi în alte părţi ale lumii şi mai puţin cu Plahotniuc şi cu Şor”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

După ce preşedintele Dodon a participat la recepţia organizată de Uniunea Europeană unde a declarat că „după cinci ani de zile deja îi place Acordul de Asociere”, liderul Platformei DA a punctat că Acordul de Asociere trebuie implementat, pe când retorica cu privire la geopolitică trebuie terminată.

Politicianul a mai specificat că s-a făcut multă tevatură pe această temă, dar şi mai mult s-a discutat de-a lungul timpului pe marginea unei minciuni „la adresa mea că mi-aş fi dorit vreodată suspendarea Acordului de Asociere. Niciodată”.

În acelaşi timp, co-preşedintele Blocului ACUM, a subliniat că cetăţenii Republicii Moldova nu au nevoie de „retoricile lui Plahotniuc că Acordul de Asociere este bun, sau de retorica lui Dodon că Acordul de Asociere nu este bun”. Niciunul dintre cei doi nu-şi doreşte integrarea Republicii Moldovei în Europa şi modernizarea statului, consideră Năstase.

Deşi la prima vedere, socialiştii au refuzat să poarte discuţii nu doar cu Blocul ACUM, dar şi cu Partidul Democrat, Năstase a ţinut să specifice că, în realitate aceste discuţii se poartă între Plahotniuc şi Dodon, ultimul bineînţeles având vulnerabilităţile sale. Avem informaţii din ambele tabere, fiindcă sunt oameni şi de o parte şi de alta care nu acceptă o asemenea abordare”.

„Se cunoaşte că toate vizitele lui Dodon la Moscova, cu excepţia ultimei, au fost mediatizate şi la holdingul lui Plahotniuc şi al lui Dodon, chiar şi atunci când a specificat că a mers la Moscova la teatru. Iată că ultima lui plecare la Moscova a fost una secretă.

Acum se poartă discuţii între PD şi PSRM în vederea emiterii unei decizii care bineînţeles trebuie să faciliteze PD-ul. Fie ca aceasta va fi o alianţă formală sau informală, declarată sau nedeclarată, fie că se va merge la anticipate. Parte a acestui târg este şi amânarea cu cât se poate de mult a alegerilor din Chişinău”, a adăugat liderul Platformei DA.

În context, Năstase a reiterat că ştie doar că Dodon a avut împuternicirea lui Plahotniuc să ceară Kremlinului clemenţă pentru Plahotniuc în dosarele penale deschise în Federaţia Rusă şi bineînţeles să ceară acceptul celor de la Moscova pentru o eventuală coaliţie între PD şi PSRM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe