Andrei Năstase: Judecătorii care arestează oameni nevinovaţi vor plăti într-o bună zi

Guvernarea de la Chişinău a ajuns de frică să aresteze oamenii care protestează paşnic cerându-şi drepturile, pentru a-i intimida şi descuraja pe ceilalţi, a subliniat Maia Sandu, făcând referire la Alexei Alexeev, care a fost plasat marţi în arest la domiciliu.
Protest în susţinerea lui Alexei Alexeev la Curtea de Apel Chişinău
Protest în susţinerea lui Alexei Alexeev la Curtea de Apel Chişinău (facebook.com / Maia Sandu)

Regimul Plahotniuc-Dodon devine tot mai represiv, a afirmat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, referindu-se la Alexei Alexeev, şoferul care a transportat boxele de amplificare a sunetului în timpul protestului de duminică, 17 septembrie. Acesta a fost arestat în mod abuziv pentru participarea la protestele legale ale opoziţiei şi plasat azi în arest la domiciliu, potrivit verdictului dat de magistraţii Curţii de Apel Chişinău.

„Este privat în continuare de libertate pentru simplul fapt că şi-a realizat un drept constituţional, cel de a protesta împotriva unei guvernări corupte. Nici presiunea societăţii, nici riscul de a ajunge izolaţi pe plan extern pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale omului nu-i face pe guvernanţi să renunţe la practicile lor totalitare. Cauza este una – frica de cetăţenii proprii. Dar momentul dreptăţii nu poate fi amânat la nesfârşit şi cei care sunt responsabili de aceste fărădelegi vor fi daţi pe mâna Justiţiei. Astăzi, am învăţat o lecţie importantă – libertăţile nu se dăruiesc, ele se cuceresc”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a afirmat, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că Alexei Alexeev este arestat pe baza unei pronunţări ilegale a unui judecător care a beneficiat în ultima perioadă de serviciile guvernării. „Oamenii aceştia nici măcar nu înţeleg ce crime săvârşesc şi ei chiar trăiesc cu speranţa că nu-i va ajunge din urmă şi mă refer la o sentinţă în privinţa lor. Va veni timpul când vor fi judecaţi aceşti judecători care arestează oameni nevinovaţi”, a punctat politicianul.

În opinia liderului PPDA, prin falsificarea realităţii din timpul protestelor de duminică de către media care aparţine oligarhului Plahotniuc, potrivit căreia microbuzul ar fi intrat în mulţime, de fapt „s-a vrut să se transpună frica europenilor care sunt măcinaţi de tot felul de acte teroriste făcute în ultima perioadă de timp cu maşini care intră în mulţime şi, iată, ei încearcă să ne facă faţă de violenţi, terorişti şi noi nu suntem”.

În context, Maia Sandu a adăugat că guvernarea de la Chişinău, încearcă din răsputeri să prezinte ultimul protest al opoziţiei pro-europene ca fiind unul violent pentru a-l discredita, dar şi pentru a descuraja oamenii să vină în continuare să protesteze. „Ca să nu mai protesteze oamenii, guvernarea trebuie să înceapă să lucreze în interesul cetăţenilor, este foarte simplă soluţia, doar că guvernarea nu-şi doreşte să facă aceste lucruri. Ceea ce fac ei, încearcă să ne intimideze, să ne sperie, să şantajeze oamenii pentru care ei trebuie să lucreze, or ei lucrează împotriva cetăţenilor”, a conchis Sandu.

Mai mult decât atât, preşedintele Platformei DA a specificat că Plahotniuc care a capturat Moldova şi care, de facto, o conduce, se simte de „parcă ar fi undeva în feudalism când totul aparţine feudalului şi el şi-a transformat RM într-o feudă şi iată aşa o batjocoreşte de la mare la mic cum îi pofteşte lui”, făcând abstracţie de noţiunea „separaţia puterilor în stat, instituţii libere, consolidate care să funcţioneze în interesul cetăţeanului”.