Andrei Marga schimbă directorii Institutului Cultural Român pe bandă rulantă

Andrei Marga, conferinţă de presă la MAE
Andrei Marga, conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)

Noul director al Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a schimbat în numai câteva zile patru dintre cei mai importanţi directori, cei care răspundeau de activitatea de la Paris, New York, Varşovia şi Budapesta.

Astfel, Sabra Daici, director al ICR Varşovia, a fost înlocuită vineri din funcţie cu Alexandra Nica-Zdaniuk, iar directorul ICR Budapesta, Brînduşa Armanca, a fost înlocuită cu Gabriela Matei. "Aşa cum s-a anunţat, Institutul Cultural Român este angajat să-şi diversifice şi să-şi îmbogăţească activităţile şi să se deschidă complet spre beneficiari. O primenire a structurilor este indispensabilă. În acest sens, pe baza analizelor operate, conducerea ICR a desemnat-o pe doamna Alexandra Nica-Zdaniuk, personalitate culturală şi diplomatică, în funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Varşovia", informează un comunicat al ICR. "De asemenea, doamna Gabriela Matei, consacrată în sfera diplomaţiei culturale, a fost desemnată în funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Budapesta. Cunoscutul publicist Karen Attila Sebesi (Cluj-Napoca) va fi director adjunct al Institutului Cultural Român de la Budapesta, iar doamna Ramona Călin, cunoscut expert internaţional, a fost desemnată în funcţia de director adjunct al Institutului Cultural Român de la Paris", se arată în comunicatul ICR.

"Am aflat de 10 minute, de pe site-ul ICR, că am fost demisă. Decizia mi se pare injustă, nedreaptă, iar în ceea ce priveşte persoana care mă va înlocui pot spune că o cunosc şi nu are nimic de-a face nici cu cultura, nici cu diplomaţia. A fost secretara fostului ambasador al României la Varşovia, Gheorghe Predescu", a spus Sabra Daici, fostul director al ICR. "Nu am foarte multe de spus, pentru că, în primul rând, nu am fost în niciun fel anunţată, în niciun fel întrebată de ceva, în niciun fel analizată activitatea ICR Budapesta, în afară de calificativul maxim pe care l-am primit chiar săptămâna aceasta, semnat de ICR şi de Ministerul Afacerilor Externe. Dacă în urma unui calificativ maxim un om poate fi înlăturat, atunci înseamnă că ne întoarcem în cavernă", a declarat şi Brînduşa Armanca.

În condiţiile în care angajaţii ICR depind, "formal" de Ministerul de Externe, după cum declară fostul director al ICR Budapesta, "procedura de înlocuire este ilegală. Nu poţi numi pe cineva pe un post care nu este vacant". În aceste condiţii, Brînduşa Armanca declară că are în vedere să acţioneze în judecată conducerea ICR Bucureşti.

În ceea ce priveşte persoana care mă va înlocui pot spune că o cunosc şi nu are nimic de-a face nici cu cultura, nici cu diplomaţia. A fost secretara fostului ambasador al României la Varşovia

Aceste schimbări urmează celor efectuate la ICR din New York şi Paris. Astfel, joi, a fost schimbată din funcţie Katia Dănilă, director al ICR Paris, cu publicistul Alexandru Dobrescu, iar miercuri, Doina Uricariu a fost numită în funcţia de director al ICR New York, după ce vineri, 15 septembrie, Corina Şuteu şi-a prezentat demisia.

Toate aceste schimbări au venit în contextul trecerii Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, fapt care a determinat demisia întregii conduceri a ICR Bucureşti şi preluarea şefiei instituţiei de către Andrei Marga. Solidari cu fosta conducere a ICR au fost numeroşi oameni de cultură din România şi din străinătate, printre care Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristi Puiu, Oana Pellea, Mircea Cărtărescu, Herta Muller, Lucian Pintilie şi Andrei Şerban.