Andrei Caramitru: Nu fiţi deprimaţi! Dragnea intră îngrozitor de slăbit în 2019

Deşi a reuşit să facă mult rău, Dragnea intră însă slăbit în 2019, fără să fi dat amnistia şi graţierea, cu un electorat sub 25% şi fără control real în partid, susţine Andrei Caramitru.
Liviu Dragnea (Presedinte PSD);
Liviu Dragnea (Presedinte PSD); (Florin Chirila/Epoch Times)

Anul 2018 a fost, de fapt, un an foarte prost pentru Liviu Dragnea, le transmite românilor analistul Andrei Caramitru, îndemându-i să nu fie deprimaţi şi să se mobilizeze pentru cele 2 campanii electorale care vor veni anul acesta, căci Dragnea intră "îngrozitor de slăbit" în noul an.

Potrivit lui Andrei Caramitru, deşi a reuşit să facă mult rău, pe de altă parte lista nereuşitelor lui Dragnea este foarte lungă.

Redăm postarea analistului:

"DE CE 2018 A FOST DE FAPT UN AN FOARTE PROST PENTRU DRAGNEA

Suntem în perioada bilanţului pentru 2018 şi a planificării pentru 2019. În general - suntem deprimaţi, credem că am pierdut pe toată linia în 2018, mulţi ne gândim chiar să plecăm din ţară, ne imaginăm un an 2019 catastrofal.

Dar puneţi-vă un pic în locul lui Dragnea, să vedem ce NU a reuşit în 2018 şi cum intră el în 2019.

Deşi a reuşit să facă mult rău (cel mai grav fiind redefinirea rolului preşedintelui de către CCR şi intrarea în vigoare a legilor justiţiei), lista cu ce NU a reuşit în 2018 este însă foarte lungă:

- Să scape de Kovesi (care acum coordonează strategia anti-corupţie la parchetul general) şi să-şi pună omul lui la DNA

- Să scape de Lazăr şi să îşi pună omul lui la Parchetul General

- Să îşi impună un general obedient ca şef al Armatei

- Să finalizeze codurile penale (CCR a refuzat cam 80 la sută din amendamentele PSD, şi încă nu sunt în vigoare). În plus - Parlamentul European, Greco, comisia de la Veneţia, MCV-ul l-au lovit groaznic

- Să dea amnistia şi graţierea şi să scape de procese penale. A amânat un pic, a scos temporar pe mulţi mari corupţi din puşcărie cu ajutorul CCR, însă nici un dosar nu e închis, procedurile vor continua

- Să scape de puciştii din PSD şi să îşi consolideze puterea în parlament şi Guvern (situaţia lui acum este de fapt mult mai rea decât acum 6 luni)

- Să performeze economic (în ultimul trimestru situaţia s-a înrăutăţit, şi a fost obligat să introducă noi taxe şi să amâne multe din creşterile anunţate pentru bugetari şi pensionari)

- Să dea lovitura de graţie mişcării rezist pe 10 August (efectul a fost contrar, toţi şefii jandarmeriei au dosar penal şi riscul ca procurorii să se apropie de el este mare).

Cum intră Dragnea în 2019? Îngrozitor de slăbit:

- Nu are control real în partid. Puciştii care au fost daţi afară sau sunt încă activi controlează organizaţii care au adus peste 1/3 din totalul voturilor şi a parlamentarilor PSD în 2016

- Nu mai are majoritate în camera deputaţilor - riscul să fie dat jos de la preşedinţia camerei este foarte mare. Dacă aveau majoritate ar fi organizat deja un vot care să închidă opţiunile opoziţiei şi puciştilor

- Nu are control 100% pe guvern - nu reuşeşte să îşi impună OUG-urile pe codurile penale sau pe amnistie. Iohannis îi blochează chiar nominalizări cheie pentru ministere importante. Tudorel şi Viorica - în Interviurile din ultimele zile - i-au spus aproape direct că nu vor face tot ce cere el. Un mesaj mai clar că Dragnea îşi pierde puterea nu putea fi - şi oamenii din PSD l-au înţeles foarte clar

- Opţiunile de rezolvare devin din ce în ce mai grele - 6 luni suntem la Preşedinţia EU (şi vor fi presiuni uriaşe la Dăncilă să refuze orice act aberant în perioada asta); Klaus are mult mai multă libertate de a bloca (este extrem de greu să îl suspende în an electoral şi fără majoritare clară în parlament)

- Economia va fi mult mai slabă şi resursele mult mai limitate pentru pomeni electorale; mulţi bugetari se vor întoarce împotriva PSD

- Electoral PSD este acum undeva la doar 25% şi nu are un candidat plauzibil pentru prezidenţiale

- Iohannis va introduce probabil un referendum pe justiţie şi rolul preşedintelui, care strică toate planurile lor

- UE va lansa probabil un atac juridic la Curtea Europeană pe legile justiţiei - şi e foarte posibil să fie anulate sau blocate astfel.

Asta nu înseamnă că Dragnea va dispărea aşa uşor din peisaj. Discursurile violente vor continua - pentru că nu are altă opţiune de a încerca să îşi menţină puterea în interiorul PSD. Îşi va impune probabil până la urmă câţiva oameni în instituţii cheie. Însă nu vă speriaţi - e mult mai important să înţelegem arhitectura reală a puterii.

Deci - vă rog eu - nu fiţi deprimaţi. Şi mobilizaţi-vă pentru cele 2 campanii electorale care vor veni anul asta. Sunt esenţiale!", scrie Andrei Caramitru.

Notă: Potrivit Newsweek, care a preluat iniţial postarea, Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, a lucrat pentru McKinsey şi Boston Consulting Group, două dintre cele mai puternice companii de consultanţă în management din lume. În 2018, Andrei Caramitru a trecut în zona de antreprenoriat şi a fondat, în Olanda, compania Kessel Run Ventures, îndreptată spre construirea de start-up-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii