Andreea Paul: "România va continua să se îndatoreze cu 92 euro pe secundă"

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

România va continua să se îndatoreze cu 92 euro pe secundă doar pentru a acoperi diferenţa dintre ceea ce încasăm şi cheltuim public, în timp ce pierdem la buget 680 de euro pe secundă din evaziunea fiscală, declară prin intermediul unui comunicat remis presei prim-vicepreşedintele PDL, deputatul Andreea Paul.

În comunicat se arată că deficitul bugetar în 2015 a fost anunţat la 1,83% din PIB, ceea ce înseamnă că România va continua să se îndatoreze cu 92 euro pe secundă sau cu echivalentul a 14 salarii medii nete pe minut doar pentru acoperirea diferenţei dintre ceea ce încasăm şi cheltuim. Guvernul Ponta refuză să-şi asume o "minimală responsabilitate în bătălia cu evaziunea fiscală vizibilă", estimată la 102 miliarde lei în anul 2013, adică 680 euro pe secundă.

Deputatul notează că ceea ce nu se spune este că 0,25% din acest deficit este condiţionat de absorbţia banilor europeni, aşadar, marja reală a deficitului fiind de fapt de 1,58%. Mai mult, nu se discută despre veniturile bugetare de circa 32% din PIB, cum se îmbunătăţeşte colectarea veniturilor la buget şi cum se alocă aceste sume pentru o mai rapidă dezvoltare, "ci ne concentrăm doar pe ceea ce ne propunem să cheltuim mai mult decât încasăm, pe acei sub 2% din PIB".

"La felierea plăcintei bugetare" pe priorităţile majore de dezvoltare, peste două treimi sunt cheltuieli sociale obligatorii (fixe, asupra cărora decidentul nu poate interveni decât prin reforme structurale, cu rezultate pe termen mediu şi lung). Restul de sub o treime rămân pentru investiţii şi alte obiective, în funcţie de "opţiunile decidenţilor publici şi a viziunii lor de a administra ţara".

Andreea Paul comentează şi tăierile bugetare din justiţie, sănătate, fonduri europene, dezvoltare regională, cultură sau faţă de diaspora, afişate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Transpuse în cifre, în proiectul de buget al ţării pentru anul 2015, Guvernul Ponta "pedepseşte Ministerul Justiţiei cu cele mai mari tăieri, cu 21%, în 2015 faţă de acest an. În schimb, fidelitatea Avocatului Poporului este recompensată pentru inactivitate cu un plus de peste 27%; face tăieri criminale la sănătate cu 18%; lasă dezvoltarea regională pentru mai târziu, căci în 2015 bugetul este tăiat cu 16%; lasă Cultura pentru deceniul următor, căci anul viitor avem minus 9%; Ministerul de Externe are bugetul tăiat cu 11%; Fondul de rezervă bugetară este tăiat cu trei sferturi, adică cu 74% iar fondurile pentru Administraţia Prezidenţială sunt tăiate cu 9%".

În plus, "culmea incompetenţei" este prevederea scăderii cu 18% a sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi prefinanţărilor.

În concluzie, "ceea ce mă intrigă este atenţia excesivă şi încăpăţânarea multora de a îngroşa deficitul crezând că aşa se poate dezvolta mai repede România. Nimic mai fals. Cred că disciplina bugetară şi un deficit mai mic sunt mult mai sănătoase. Nu mai încarcă generaţiile viitoare cu cheltuielile noastre (...) Bugetul ţării NU trebuie să fie deficitofag, de supravieţuire şi nici prădător cu cetăţenii. Bugetul ţării trebuie să fie mai echilibrat, orientat spre absorbţia banilor europeni, spre investiţii şi spre crearea de noi locuri de muncă, să fie partener cu cetăţenii", mai notează deputatul Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne