Anca Dragu: "Preşedintele PSD este în continuare dezinformat cu privire la evoluţia veniturilor publice!"

În timp ce Dragnea susţine la TV că încasările depăşesc programul (program care n-a fost făcut public), încasări din TVA, accize, impozite pe proprietate... toate sunt sub nivelul din 2016, arată fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu.
Anca Dana Dragu, Ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Cioloş
Anca Dana Dragu, Ministrul Finanţelor Publice în Guvernul Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liviu Dragnea este în continuare dezinformat cu privire la evoluţia veniturilor publice, susţine fostul ministru tehnocrat al Finanţelor din Guvernul Cioloş, Anca Dragu.

"Constat că preşedintele PSD este în continuare dezinformat cu privire la evoluţia veniturilor publice. Dumnealui susţine la TV că încasările depăşesc programul. În primul rând, programul nu a fost făcut public, deşi legea responsabilităţii fiscale aşa cere. În al doilea rând, dacă ar fi să cred afirmaţia, mă întreb de ce au făcut un program de încasări cu venituri fiscale mai mici decât anul trecut, în totală discordanţă cu creşterea economică prognozată şi cu cheltuielile publice?", scrie, pe Facebook, fostul ministru.

Anca Dragu mai arată că, după primele 6 luni din anul în curs, încasările din impozitul pe profit sunt mai mici decât anul trecut cu 6.3%. Însă, potrivit tehnocratei, la o creştere economică nominală de peste 7% (5.2% creşterea reală a PIB), impozitul pe profit ar trebui să înregistreze o creştere comparabilă cu a PIB-ului nominal.

''Încasări din TVA, accize, impozite pe proprietate... toate sunt sub nivelul din 2016. Reducerea de cotă de TVA şi eliminarea supra accizei nu pot justifica modificări procentuale negative. Iar dacă raportăm aceste încasări la PIB, situaţia este şi mai dificilă. Impozitul pe venit şi contribuţiile au crescut, ca urmare a creşterii salariilor. Chiar şi aşa, veniturile fiscale totale sunt cu 1.1% mai mici decât în 2016.

Este posibil ca în următoarele 6 luni să recuperăm aceste pierderi de venituri publice? Cum? Şi dacă trendul încasărilor nu se îmbunătăţeşte? Probabil că investiţiile, deja mai mici cu 19% decât în 2016, vor fi în continuare tăiate", adaugă Dragu.