Anatol Şalaru: Nu doar Dodon, dar şi Guvernul aruncă Moldova în braţele Rusiei

Coabitarea politică PD - PSRM va duce la deteriorarea relaţiei cu SUA situaţia fiind una catastrofală pentru R. Moldova, deoarece o va izola pe plan internaţional, afirmă fostul ministru al Apărării.
Anatol Şalaru PMAN 2016;  Igor Dodon PMAN 2017.
Anatol Şalaru PMAN 2016;  Igor Dodon PMAN 2017. (The Epoch Times Romania)

Fostul ministru al Apărării şi liderul Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru susţine că după ce Igor Dodon a reuşit să sisteze ajutorul SUA derulat prin programul Foreign Military Financing, blocând participarea militarilor moldoveni la patru aplicaţii regionale, şeful statului ar intenţiona să optureze şi finanţarea derulată de SUA la Bulboaca, în cadrul programului GPOI (Iniţiativa Globală pentru Operaţiuni de Menţinerea a Păcii). Dacă îi reuşeşte, atunci vinovat de ceea ce se întâmplă va fi şi Guvernul de la Chişinău care ar tolera continuu acţiunile distructive ale şefului statului în domeniul apărării.

”Blocarea şi a acestui program va duce indiscutabil la o reevaluare din partea SUA a relaţiei cu Republica Moldova, o punere sub semnul întrebării a relaţiei bilaterale moldo-americane, cu implicaţii majore în planul tuturor conexiunilor externe ale Republicii Moldova”, scrie liderul PUN pe pagina sa de Facebook.

Şalaru atenţionează că Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova au tolerat nepermis de mult acţiunile lui Igor Dodon împotriva sistemului naţional de securitate al ţării însă acţiunile preşedintelui nu ar fi simple gafe generate de incompetenţă şi anti-euroatlantism, ci se circumscriu unui proiect dirijat de Federaţia Rusă, având ca scop îndepărtarea graduală a Republici Moldova de partenerii euro-atlantici.

”Fac precizarea că nota transmisă de către ambasada SUA la Chişinău, prin care se anunţă sistarea ajutorului american până la reluarea participării soldaţilor moldoveni la exerciţiile multinaţionale, este mult mai dură decât răspunsul diplomatic oferit de ambasadorul SUA reprezentanţilor presei. După compromiterea colaborării cu UE prin adoptarea votului mixt, o deteriorare a relaţiei cu SUA ar fi catastrofală pentru Republica Moldova, putând duce la izolarea internaţională şi transferarea noastră în braţele Federaţiei Ruse”, a adăugat fostul ministru al Apărării concluzionând că de acest lucru va fi vinovat şi Guvernul Republicii Moldova nu doar Igor Dodon dovedindu-se astfel o colaborare mult mai profundă decât simpla coabitare Plahotniuc-Dodon prin expresiile politice PD şi PSRM.

Menţionăm că într-o postare pe pagina sa de socializare Igor Dodon a informat că având în vedere multiplele discuţii despre poligonul militar de la Bulboaca, implicarea americanilor şi finanţările care vin din SUA planifică în calitate de comandant suprem al forţelor armate, să meargă luni, în vizită de lucru pe poligon, pentru a clarifica la faţa locului starea lucrurilor, precizând că nu va admite ca ”soldaţii moldoveni să fie parte sau piese în maşinăria vreunui bloc militar, fie el din Vest sau din Est.”

Notabil este faptul că o oficialitate de la Departamentul de Stat al Statelor Unite citată de Radio Europa Liberă a declarat că Departamentul a propus o asistentă militară de aproape 13 milioane de dolari pentru R. Moldova pentru anul financiar curent, dar suma încă nu poate fi livrată pentru că mai trebuie aprobată de Congres. El a mai punctat că la acordarea unor asemenea ajutoare există şi cerinţe care trebuie respectate, dar nu a intrat în detalii refuzând să comenteze direct, declaraţiile lui Anatol Şalaru.

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit, a specificat joi, că în livrarea echipamentului militar american pentru armata moldoveană a intervenit o pauză, până se va şti concret la ce exerciţii internaţionale planifică să participe militarii moldoveni.