Anatol Şalaru: Interzicerea învăţământului în limba română în Ucraina - un act neprietenesc

Anatol Şalaru este îngrijorat de hotărârea Parlamentului de la Kiev privind noua Lege a Educaţiei, prin care urmează să fie desfiinţat sistemul de învăţământ în limba minorităţilor naţionale.
Elevi români în Ucraina
Elevi români în Ucraina (facebook.com/Eugen Tomac)

Preşedintele Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Anatol Şalaru, susţine că decizia autorităţilor ucrainiene de a interzice învăţământul în limba română este un act surprinzător şi neprietenesc atât la adresa României cât şi la adresa Republicii Moldova. În context, acesta solicită premierului Pavel Filip să discute cu omologul său din Ucraina cerându-i să reevalueze şi corecteze în spirit european actele legislative care, odată aplicate, ar duce la deznaţionalizarea etnicilor indiferent dacă ei se identifică români sau moldoveni.

”Lipsirea a peste cinci sute de mii de etnici români de studiile în limba maternă vine în contradicţie cu relaţiile de prietenie, cooperare şi bună vecinătate ce caracterizează relaţiile dintre cele trei state şi încalcă în mod flagrant angajamentele internaţionale şi europene asumate de Ucraina”, a declarat liderul PUN, solicitând şi Ministerului de Externe de la Chişinău (MAEIE) să demareze discuţii cu omologii lor de la Kiev pentru a stopa legea care va duce cu siguranţa la afectarea relaţiilor bilaterale.

Menţionăm că, marţi, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă Lege a Educaţiei care prevede ca în şcolile din această ţară studiile se vor desfăşura doar în limba de stat, astfel că este desfiinţat sistemul de predare în limba minorităţilor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe