Anatol Şalaru: Bolboceanu este doar vârful unei iceberg într-un război hibrid al Rusiei

Propaganda, manipularea informaţională, deturnarea vectorului UE, acţiunile de spionaj ale lui Bolboceanu etc. fac parte din războiul hibrid al ruşilor şi au ca scop restabilirea influenţei Rusiei în regiune, susţine Şalaru.
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru (facebook.com)

Fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru se declară satisfăcut de reţinerea fostului deputat democrat Iurie Bolboceanu, sub acuzaţia de trădare şi spionaj menţionând că personal încă de la sfârşitul anului 2015 a atenţionat despre războiul hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Republicii Moldova, dar foarte mulţi demnitari de stat au tratat cu scepticism şi neîncredere afirmaţiile sale, inclusiv fostul coleg de guvern, ministrul de Externe, Andrei Galbur.

“Este un act curajos al instituţiilor statului, şi cei care s-au ocupat de acest caz trebuie felicitaţi. Sper că această acţiune să continue, deoarece, Bolboceanu este doar vârful unei iceberg. Fără îndoială, Rusia va reacţiona la deconspirarea şi demantelarea uneia dintre reţelele sale de spionaj, iar în perioada următoare trebuie să ne aşteptăm la tot felul de ”surprize”, specifice imperialismului rusesc”, scrie Şalaru pe pagina sa de socializare.

În opinia fostului demnitar, acţiunile de spionaj ale Federaţiei Ruse, propaganda, războiul informaţional, tentativele de deturnare a vectorului de politică externă a Republicii Moldova sau acţiunile financiar-bancare sunt arme pe care ruşii le folosesc din plin împotriva moldovenilor. Acesta fiind războiul hibrid pe care, unii cetăţeni din Moldova nu vor să-l recunoască.

“Toate aceste acţiuni au ca scop restabilirea influenţei Federaţiei Ruse în regiune, recucerirea fostelor spaţii ce au aparţinut URSS, transformarea acestor ţări în scut pentru securitatea Rusiei. Depinde doar de noi dacă vom accepta iarăşi dominaţia rusă sau vom merge mai departe spre lumea euro-atlantică din care geografic, istoric şi cultural facem parte”, a concluzionat Şalaru.

Fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Iurie Bolboceanu a fost reţinut pe 17 martie fiind prins în flagrant în timp ce ar fi transmis unui spion rus informaţii secrete. La 20 martie Judecătoria Chişinău a decis plasarea fostului demnitar în arest preventiv pentru 30 de zile, el fiind învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute de articolul 337 "trădare de Patrie" şi 338 "spionaj" Cod Penal al RM. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul acestuia, au fost găsite şi ridicate 23 de mii de dolari, bani pe care Bolboceanu i-ar fi primit în schimbul informaţiei livrate.

Unele voci afirma că învinuirea adusă fostului deputat PD ar fi o aberaţie şi o tentativă a lui Plahotniuc de a-i ţine sub control pe cei din anturajul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe