Analiza lui Lăzăroiu: Se apropie sfârşitul lui Dragnea. Se ridică un lider natural - "femeia are stofă"

Momentul retragerii liderului PSD se apropie (închisoare sau fuga din ţară), iar cei care s-au ridicat azi împotriva liderului au cele mai mari şanse să controleze partidul în epoca post-Dragnea, a opinat analistul Sebastian Lăzăroiu.
Sebastian Laurenţiu Lăzăroiu
Sebastian Laurenţiu Lăzăroiu (Mihut Savu / Epoch Times România)

Fostul ministru şi consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a prezentat, pe pagina sa de Facebook, "câteva lucruri care n-ar trebui să vă scape" despre situaţia din PSD.

"- E prima oară când PSD se confruntă cu o răzmeriţă de asemenea amploare (cam 20% au avut curajul să spună lucrurilor pe nume şi toţi grei din partid, apropiaţi ai liderului) în timp ce se află confortabil la guvernare.

- E primul partid instalat confortabil la guvernare care la doar un an şi jumătate de la alegeri se confruntă cu o rebeliune semnificativă.

- Nemulţumiri au mai fost în PSD, dar e prima oară când nişte grei din partid au curajul să-l înfrunte pe lider într-un for de conducere şi să lanseze chiar o scrisoare publică.

- Dăncilă capătă o autonomie considerabilă (realizând că în vremuri de criză la ea e pâinea şi cuţitul), iar dacă Paul Stănescu nu va fi scos din guvern, ea va avea de acum înainte dublă comandă, ba chiar va depinde mai mult de grupul Stănescu-Firea care controlează o masă critică de parlamentari cu potenţial de blocaj legislativ.

- Dragnea nu i-a făcut niciun favor primăriţei când nu a supus la vot excluderea din partid, întrucât ştia că nu va trece (două treimi, imposibil de obţinut, mai mulţi s-au pronunţat înaintea cex împotriva excluderilor) şi ar fi fost o înfrângere pentru el.

- Dragnea iese slăbit după această rebeliune, ştie şi el prea bine că cele 8-10 voturi nu reflectă realitatea în ce priveşte stilul de conducere de până acum. Va fi nevoit să se consulte şi nu va mai fi la cheremul sfetnicilor din afara partidului.

- Dragnea şi-a pus o bombă sub fund, pentru că a fost iar nevoit să facă promisiuni în stilul caracteristic (orice, oricui, oricum); vine momentul când trebuie să livreze şi nu mai poate.

- Momentul retragerii lui Dragnea se apropie (închisoare sau fugă din ţară) şi nu mai are şanse să îşi lase un succesor la partid, aşa cum se întâmplă în cazul liderilor cu autoritate deplină.

- Cei care s-au ridicat azi împotriva liderului au cele mai mari şanse să controleze partidul în epoca post-Dragnea. Cei care n-au avut curaj, deşi gândeau la fel, se vor amesteca în masa de manevră cenuşie a PSD. Cei care au fost vocali pro-Dragnea nu vor mai avea viaţa lungă în partid.

- Dincolo de simpatii şi antipatii, se ridică un lider natural, Firea. Mai are multe de învăţat şi de stăpânit, dar femeia are stofă. Chiar şi pentru faptul că a simţit că PSD nu va înghiţi varianta cu Tăriceanu candidat comun şi s-a poziţionat ca variantă digerabilă pentru momentul când partidul va fi cu apa la gură înainte de prezidenţiale, asta arată că are instincte bune".