Analiză de ştiri: Proiectul Roşia Montană poate duce la demiterea Guvernului

Premierul român, Victor Ponta.
Premierul român, Victor Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat marţi că va iniţia consultări cu partidele din opoziţie, respectiv PDL, PPDD şi UDMR în vederea depunerii unei moţiuni de cenzură după ce premierul Victor Ponta va trimite în Parlament proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

"Vom începe procedurile pentru iniţierea moţiunii de cenzură şi sunt convins că în jurul acestui obiectiv se va strânge toată opoziţia şi de asemenea ne aşteptăm la susţinere pentru moţiunea de cenzură din partea unora dintre parlamentarii USL. Moţiunea de cenzură este determinată de atitudinea iresponsabilă a premierului Victor Ponta, care a susţinut ca prim-ministru proiectul de lege privind Roşia Montană, dar care a spus că nu susţine ca deputat proiectul de lege adoptat de Guvernul pe care îl conduce. Victor Ponta are o atitudine duplicitară afirmând că în calitate de prim-ministru susţine proiectul, iar în calitate de deputat îl combate", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

Liderul Forţei Civice a anunţat că aşteaptă răspunsul lui Vasile Blaga privind iniţierea unei moţiuni de cenzură: "Ştiu că există această intenţie. Am anunţat, aştept răspunsul său".

Ce efecte produce moţiunea de cenzură

Potrivit Constituţiei României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în cadrul unei şedinţe comune, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Prin adoptarea moţiunii de cenzură, mandatul de încredere acordat Guvernului de către Parlament încetează, iar executivul este demis, premierul trebuind să înainteze imediat demisia Guvernului către şeful statului.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, excepţie făcând cazul în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Situaţia tensionată creată de aprobarea proiectului Roşia Montană

În ciuda faptului că Victor Ponta susţinea în campania electorală că proiectul de exploatare minieră pe bază de cianuri de la Roşia Montană va fi oprit, Guvernul a decis săptămâna trecută să aprobe proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din Roşia Montană. Proiectul a intrat acum în circuitul parlamentar şi necesită aviz, raport şi vot final în fiecare dintre cele două camere legislative urmând ca, ulterior, să meargă la promulgare.

Aprobarea proiectului a stârnit o serie de reacţii adverse atât în USL (Sorin Roşca Stănescu, Corina Creţu), cât şi în Opoziţie. Decizia Guvernului Ponta a stârnit şi furia publicului care a ieşit în stradă pentru a protesta împotriva acestei măsuri.

În acest context premierul Ponta a declarat ulterior că personal, în calitate de deputat, va vota împotriva acestui proiect şi a precizat că Parlamentul este singurul for legitim şi constituţional unde se poate dezbate acest subiect.

Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe Victor Ponta pentru această decizie: ”Sunt un partizan al mineritului, dar nu poţi face ceva împotriva societăţii şi calea nu este să păcăleşti lumea. Să dedici o lege Roşiei Montane este o laşitate. Nu e nevoie de o lege, ci e suficientă o hotărâre de Guvern. E tipică laşitatea actualului Guvern. Guvernul trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema, ar fi perceput semnalele societăţii şi deschidea un dialog”.

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat duminică seară în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei faţă de proiectul de la Roşia Montană. Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles. Luni seară au ieşit din nou în stradă circa 2.000 de manifestanţi.

Ponta, acuzat de Opoziţie că nu îşi asumă responsabilitatea

"Ponta, premierul duplicitar şi laş, a tăcut mâlc şi a semnat otrăvirea cu cianuri a Roşiei Montană. Ponta nu a avut nici măcar puţinul curaj cât să îşi asume decizia printr-o hotărâre de Guvern, semnată de el, şi să explice întregii ţări de ce vrea ca cianurile să otrăvească Roşia Montană. Ponta a aprobat un proiect de lege pe care l-a trimis în Parlament pentru a scăpa de orice responsabilitate, pentru că votul Parlamentului - ca organ colectiv - elimină posibilitatea tragerii la răspundere. Ponta este prea laş ca să îsi asume singur o responsabilitate", scrie Monica Macovei pe blogul personal.

Monica Macovei: Aceasta este starea de normalitate a lui Victor Ponta - lipsa de răspundere. Mai mult chiar, într-un registru pe care medicii specialişti l-ar caracteriza ca fiind al unui om bolnav psihic, Ponta declara senin că a aprobat folosirea cianurilor în calitate de premier, dar că va vota împotriva lor în calitate de deputat

"Aceasta este starea de normalitate a lui Victor Ponta - lipsa de răspundere. Mai mult chiar, într-un registru pe care medicii specialişti l-ar caracteriza ca fiind al unui om bolnav psihic, Ponta declara senin că a aprobat folosirea cianurilor în calitate de premier, dar că va vota împotriva lor în calitate de deputat", a adăugat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.

Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga declara luni că premierul Victor Ponta "este un laş care nu-şi asumă nimic".

"Este un laş care nu-şi asumă nimic. Acest om nu are curaj, este laş, ca de fiecare dată cum a fost până acum. Ăsta e Victor Ponta", a declarat Vasile Blaga.

"Trebuie să sancţionăm cred, ceea ce de astă dată vede tot poporul român, laşitatea, inconsecvenţa şi dedublarea domnului Ponta. Domnul Ponta, la Palatul Victoria, aproba un proiect de lege, sub presiune declara, pe de altă parte, că personal nu îl va susţine”, a continuat Blaga.

Cum se apără Victor Ponta

"E un singur proiect în această toamnă asupra căruia realmente eu nu o să cer şi chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi", a precizat vineri premierul Victor Ponta.

"E un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt convins de el, mă refer la Roşia Montană. Mă gândeam însă că tocmai un proiect atât de controversat nu poate fi decis de Guvern, ci poate fi decis doar de către cei care îi reprezintă pe toţi cetăţenii României, şi aceia sunteţi numai dumneavoastră", a explicat premierul.

La numai o zi după aceste declaraţii, Victor Ponta susţine că votează contra proiectului respectându-şi astfel promisiunea din campania electorală. Victor Ponta a motivat trimiterea proiectului în Parlament prin faptul că acesta este cel mai transparent for în care se pot dezbate şi se pot lua în considerare toate argumentele.

”Parlamentul e locul ideal de dezbatere şi informare. Dacă ţineam în continuare la Guvern, aşa cum am moştenit alte proiecte, în care laşitatea guvernului anterior nu a permis soluţii, trebuia să plătim despăgubiri”, a adăugat premierul.

”Eu am luat o decizie curajoasă şi controversată. Îmi asum criticile. Dacă ministerele nu emiteau autorizaţiile, companiile implicate ne dau în judecată şi cer despăgubiri statului român sumele previzionate, circa 2 miliarde de dolari. Din acest motiv am făcut toată partea tehnică de negociere, nu am luat nicio decizie privind respingerea sau aprobarea. Parlamentul e singurul for legitim şi constituţional unde se poate dezbate”, a susţinut Victor Ponta.

Referitor la propunerea de organizare a unui referendum a lui Traian Băsescu, premierul a declarat că ”dacă preşedintele se decide să declanşeze un referendum, e foarte bine”. Cât despre protestele de la Universitate acesta le consideră ”absolut democratice şi am tot respectul pentru proteste atât timp cât nu a existat nici o manifestare violentă”.

”Dacă luaţi exemplul SUA, Marii Britanii, există opinii pro şi contra şi când e vorba de război - cel care decide e Parlamentul”, a concluzionat premierul.