Analiza cutiilor negre ale avionului rusesc doborât în Egipt întăreşte teoria unei atentat terorist

Deşi teoria unui atac terorist împotriva avionului rusesc doborât deasupra peninsulei Sinai în 31 octombrie a fost minimalizată, dar nu respinsă, noile date oferite de cele două cutii negre ale avionului favorizează puternic această posibilitate.
Un investigator militar din Rusia stă lângă rămăşiţele avionului rusesc Airbus A321 prăbuşit în peninsula egipteană Sinai.
Un investigator militar din Rusia stă lângă rămăşiţele avionului rusesc Airbus A321 prăbuşit în peninsula egipteană Sinai. (Captură Foto)

Mass media franceză a raportat că cele două cutii negre ale avionului rusesc doborât deasupra peninsulei egiptene Sinai în urmă cu câteva zile confirmă caracterul “brusc” şi “brutal” al evenimentului care a provocat intrarea aeronavei în picaj.

Rapoartele de ştiri din 6 noiembrie, dacă sunt confirmate, oferă prima dovadă puternică că avionul a fost distrus de o bombă, ceva ce până acum a fost citat doar ca o posibilitate de către autorităţile din Rusia şi Statele Unite.

France 2 TV a raportat că „sunetul unei explozii poate fi auzit în mod clar în timpul zborului”, conform unui investigator care a avut acces la cutia neagră a avionului Airbus A321-200, operat de compania aeriană rusească Metrojet.

Agenţia franceză însărcinată cu investigarea incidentului a declarat pentru AFP că nu poate confirma raportul. Experţii agenţiei se află în acest moment în Egipt pentru a investiga prăbuşirea, deoarece avionul a fost construit în Franţa, potrivit RFE/RL.

Cutia neagră care a înregistrat parametrii de zbor (Flight Data Recorder) a arătat că „totul a fost normal în timpul zborului, absolut normal, şi dintr-o dată nu a mai existat nimic”, a declarat o sursă AFP apropiată de acest caz.

O sursă separată a agenţiei de ştiri AFP a declarat că ambele cutii negre (Flight Data Recorder şi cea care a înregistrat discuţiile din cabina de pilotaj) au arătat că totul a decurs normal, până în minutul 24 al zborului, când firul ambelor cutii negre s-a întrerupt, fapt care ar indica o “decompresie explozivă bruscă”.

Datele obţinute până acum din cele două cutii negre favorizează puternic teoria că la bordul avionului a fost plantată o bombă, a declarat cea de-a doua sursă AFP.

Un grup militant egiptean, afiliat la Statul Islamic, şi-a asumat deja responsabilitatea pentru distrugerea avionului, care s-a prăbuşit sâmbătă, 31 octombrie, la doar 23 de minute după decolarea de pe aeroportul Sharm el Sheikh. Toţi cei 224 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi. Grupul a declarat că atacul său ar fi fost un răspuns la loviturile aeriene ruseşti desfăşurate de Moscova împotriva militanţilor din Siria.

O înregistrare video publicată vineri de Statul Islamic pare să arate lideri ai grupului extremist în oraşul sirian Alep felicitându-şi “colegii” pentru doborârea avionului din Sinai, a raportat CNN.

Alte câteva rapoarte din SUA şi Marea Britanie au susţinut vineri că agenţiile de informaţii au interceptat discuţii între lideri ai Statului Islamic din oraşul sirian Raqqa şi militanţii din peninsula egipteană Sinai care s-au lăudat cu doborârea avionului.

„Ei sărbătoreau în mod clar”, a declarat un oficial american, fiind citat de NBC Nightly News.

Rămăşiţele avionului sunt împrăştiate pe o suprafaţă de câţiva kilometri pătraţi, ceea ce sugerează că acesta s-a dezmembrat la o altitudine mare.

Posibilitatea unui atac terorist, deşi nu a fost confirmată, a fost luată în considerare în mod serios şi majoritatea ţărilor, inclusiv Rusia, au suspendat zborurile către staţiunile egiptene din Marea Roşie sau au intensificat măsurile de securitate din acele locuri – sau au adoptat ambele măsuri.

Deşi Rusia a minimalizat timp de mai multe zile posibilitatea unei bombe plasate la bordul avionului, vineri a anunţat că suspendă toate zborurile sale de pasageri către Egipt.

Un investigator rus a declarat pentru agenţia de ştiri TASS că partea rusă nu a obţinut până acum nicio dovadă care să confirme faptul că avionul a fost doborât de o explozie provocată de o bombă aflată la bord.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat la rândul său că experţii ruşi au recoltat mostre de la locul prăbuşirii avionului şi că acestea sunt testate pentru urme de explozibili.