Analiză CPR: Asistenţa macrofinanciară întârzie, iar Guvernul eşuează implementarea reformelor promise

Întârzierea asistenţei macrofinanciare demonstrează care ar fi fost soarta aşa-ziselor reforme asumare de către guvernare, chiar dacă Moldova ar fi primit aceşti bani, au menţionat experţii specificând că cele mai multe reforme ar putea rămâne nerealizate.
Bancnote de 500 de euro
Bancnote de 500 de euro (Getty Images)

La jumătate de an de la suspendarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro, Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Watch revine cu o monitorizare a progreselor guvernării. Potrivit experţilor, în majoritatea domeniilor situaţia s-a înrăutăţit.

„Agenţia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică şi Curtea de Conturi au trecut sub control politic evident, aceasta afectând direct achiziţiile din banii publici, transparenţa pieţei energetice şi, respectiv, controlul modului în care instituţiile publice cheltuiesc banii plătitorilor de impozite.

Autoritatea Naţională de Integritate şi-a demonstrat în practică ineficienţa în cadrul acestor alegeri electorale, iar alte structuri vizate au înregistrat rezultate modeste. Guvernul eşuează zi după zi în implementarea reformelor promise, iar inacţiunea acestuia erodează până şi micile progrese înregistrate în 2017”, se arată într-o analiză CPR

Totodată, experţii CPR au ţinut să amintească despre faptul că în toamna anului 2018, Parlamentul European a declarat că Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice şi economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, care îşi exercită influenţa asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administraţiei de stat, poliţiei, justiţiei şi presei.

Tot atunci, acelaşi Parlament European s-a referit la faptul că viitorul relaţiei dintre Moldova şi Uniunea Europeană depinde de felul în care se vor desfăşura alegerile parlamentare, suspendând în acelaşi timp asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro. Astfel, după alegerile din 24 februarie, în spaţiul public a reapărut subiectul asistenţei macrofinanciare.

În ceea ce priveşte reforma guvernului, CPR Watch a calificat-o ca fiind sub risc de realizare. Făcând referire la netransparenţă şi încălcarea normelor, experţii au specificat că deseori, guvernul de la Chişinău a fost forţat să încalce norme, proceduri şi reguli de transparenţă pentru a promova legi care nu reprezintă interesul public.

„Modul netransparent şi cu încălcare de procedură în care s-a promovat proiectul controversat Arena Chişinău sau legea amnistiei fiscale, ne fac să concluzionăm că funcţionalitatea guvernului nu a fost îmbunătăţită, ci a crescut doar eficienţa acestuia în a promova interese private. Respectiv, reforma guvernului a degradat la „sub risc de realizare”, se mai arată în analiza CPR Watch.

În context experţii au punctat că Republica Moldova are nevoie de asistenţa macrofinanciară, dar şi mai multă nevoie are de reforme, fiind responsabilitatea guvernării să realizeze şi să implementeze calitativ reformele asumate. „Atunci când o reformă este făcută de ochii lumii, fără o dorinţă reală de a aduce schimbare în domeniu, calitatea ei se erodează în timp”.

„Guvernarea nu şi-a învăţat lecţia din recomandările Parlamentului European, riscând din nou să piardă cele 100 de milioane de euro, atât de necesare ţării. Instituţii cruciale pentru un stat democratic au trecut nestingherit sub control politic şi deja lucrează în detrimentul cetăţenilor, iar lipsa transparenţei procedurilor şi acţiunilor Guvernului prezintă un pericol pentru democraţie. Parlamentul recent investit, mai ales în cadrul negocierilor privind noul Guvern, ar trebui să abordeze de urgenţă aceste subiecte”, a conchis CPR Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe