Analiştii politici: Moldova are nevoie de un Centru Naţional Anticorupţie de model DNA

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova s-a declarat împotriva numirii unui expert din Occident în fruntea Procuraturii Generale. Conform analiştilor politici, motivul fundamental îl constituie faptul că un număr destul de mare de persoane din PD, primul fiind Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele acestui partid, şi-ar croi drum direct spre închisoare, tăindu-şi creanga de sub picioare.

Asupra acestui subiect şi-au expus părerea mai mulţi analişti politici şi reprezentanţi ai societăţii civile. Aceştia cred că cei aflaţi în fruntea PD sunt gata să cedeze orice instituţie în afară de Procuratură, deoarece s-au comis prea multe crime care au fost muşamalizate prin intermediul acestei instituţii.

„Un procuror general venit din străinătate va însemna începerea anchetării pe bune a multor dosare care până acum au fost dosite de Procuratura Generală şi mă refer în primul rând la atacurile raider, mă refer la crimele comise în pădurea Domnească şi după. PD, liderul real al acestui partid, d-nul Plahotniuc nu doreşte schimbări la procuratură pentru că astăzi procuratura care este controlată de d-lui îi acoperă crimele”, a declarat analistul politic Alexei Tulbure într-un interviu pentru Jurnal TV.

Valentin Dolganiuc, un alt analist politic, care s-a expus la acest subiect, a afirmat, tot pentru Jurnal TV: „Eu cred că mai degrabă Vladimir Plahotniuc îşi va trage un glonte-n cap sau va merge la alegeri parlamentare anticipate, decât va accepta ca să fie cedată Procuratura Generală, să fie depolitizată.”

De aceeaşi părere sunt şi unii reprezentanţi ai câtorva partide extraparlamentare. Sergiu Mocanu, preşedintele Mişcării Populare Antimafie, a menţionat: „PD-ul nu va fi de acord niciodată ca în RM să vină o misiune de supremaţie a legii pentru ca Partidul Democrat şi Plahotniuc nu au fost niciodată pentru integrare europeană”

„Plahotniuc se teme să ajungă pe banca acuzaţilor pentru ca un procuror imparţial independent profesionist, ajutat de un Centru Naţional Anticorupţie de model DNA din România, ar face acest lucru foarte posibil şi condamnarea sa cât de curând”, a subliniat Ana Ursachi, reprezentat PLR.

Cât timp Partidul Democrat, dirijat ca o marionetă de către Plahotniuc, se va afla la conducere, reforma justiţiei nu va avea loc niciodată cu adevărat, este părerea unor reprezentanţi ai societăţii civile.

„Acest partid este principalul obstacol în calea noastră spre o modernizare europeană, integrare europeană”, a adăugat Alexei Tulbure.

Precizăm că ideea numirii unui procuror general din străinătate aparţine Partidului Liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe