Analist politic: Referendumul din Chişinău nu este prima colaborare a PD şi PSRM

Aprobarea referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă de către justiţie denotă faptul că a existat o anumită înţelegere între democraţi şi socialişti, susţine analistul politic Veaceslav Berbeca.
Veaceslav Berbeca, analist politic de la IDIS Viitorul din R. Moldova
Veaceslav Berbeca, analist politic de la IDIS Viitorul din R. Moldova (facebook.com)

În contextul desfăşurării referendumului local iniţiat de socialişti împotriva primarului Capitalei Dorin Chirtoacă, analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca susţine că aceasta nu ar fi prima colaborare între Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor din R. Moldova. Ar mai fi avut loc şi alte acţiuni comune şi decizii importante care, de fapt, ar demonstra că există o colaborare între ei.

“Votarea sistemului mixt probabil a avut un impact mult mai mare decât altele pe care le cunoaştem noi foarte bine. Ulterior putem vorbi şi despre alte tipuri de colaborare, de exemplu, numirea unor ambasadori socialişti”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă precizând că însăşi aprobarea referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă de către justiţie, denotă faptul că a existat o anumită înţelegere între democraţi şi socialişti. “Fiindcă au fost şi alte cazuri când astfel de încercări nu au trecut, iar acum a trecut şi în cele din urmă avem un referendum organizat, după cum s-a decis, în noiembrie.”

Considerând că este foarte probabil ca referendumul să nu fie validat din cauza prezenţei mici la urne, iar în Chişinău nu pot avea loc alegeri anticipate ale primarului până nu este o decizie finală faţă de primarul suspendat, Veaceslav Berbeca a punctat că în R. Moldova niciun politician nu cedează de bună voie funcţia pe care a obţinut-o, deoarece nu există cultura politică prezentă în Occident.

În opinia expertului de la IDIS Viitorul, dacă Dorin Chirtoacă ar fi plecat din funcţie benevol, asta ar fi însemnat că a făcut jocul sau ar fi răspuns solicitărilor lui Andrei Năstase care anterior l-a îndemnat să-şi prezinte demisia, şi ar fi consolidat poziţiile unui concurent politic. Capitala nu a fost, niciodată în mâinile vreunui reprezentant al comuniştilor sau al socialiştilor, cu toate acestea intenţia evidentă a PSRM ar fi de a face campanie electorală, pregătindu-se de alegerile parlamentare din 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe