Analist politic: Administratorul firmelor lui Plahotniuc a fost viceministru de Interne în timpul lui Voronin

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (Epoch Times)

Compania Finpar Invest, care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, are un nou administrator, nimeni altul decât fostul viceministru de Interne Valentin Zubic, cel care a fost cercetat penal în dosarul 7 aprilie. Acest lucru a devenit clar după examinarea datele oferite de Camera Înregistrării de Stat, a relatat Jurnal Tv.

Potrivit Jurnal TV, Zubic nu a putut fi contactat pentru a da detalii referitor la noua funcţie pe care o deţine. Un lucru este însă sigur: compania Finpar Invest a fost administrată de controversatul om de afaceri Ghenadie Sajin până la sfârşitul lunii aprilie, care a câştigat apoi un concurs pentru funcţia de şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii, pe 23 aprilie 2015.

În opinia mai multor analişti politici, cel căruia i-ar aparţine de fapt compania Finpar Invest, resapectiv prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, adună în jurul său oameni devotaţi şi supuşi.

„Finpar Invest este o companie a lui Plahotniuc, care îi gestionează imobilele. În fruntea acestor companii tot timpul au fost puşi oameni devotaţi lui Plahotniuc, care îi îndeplinesc poruncile. A fost Sajin, care a fost numit şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii. Acum vine Zubic, care este membru unei echipe vechi a lui Plahotniuc de pe timpurile preşedinţiei lui Voronin”, a declarat pentru Jurnal TV, analistul politic Alexei Tulbure.

În opinia expertului politic Valentin Dolganiuc: „Acele personaje care au fost pe timpul lui Voronin în funcţii înalte de stat s-au regăsit ulterior în firmele lui Plahotniuc. Persoanelor cărora le place să fie docili, servili, cărora le place să lingă tălpile oligarhilor întotdeauna se vor regăsi în anturajul dânşilor. Se fortifică tâlharii de lux din Moldova, îşi fortifică firmele”.

În urma unor cercetări efectuate de jurnaliştii portalului de investigaţii RISE, s-a ajuns la concluzia că firma Finpar Invest SRL ar fi a familiei oligarhului Vladimir Plahotniuc, acţionari şi reprezentanţi fiind Oxana Childescu, soţia lui Plahotniuc, Vera Morozan, sora acestuia, precum şi finul oligarhului, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM şi membru al Partidului Democrat.

Finpar Invest, cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, are în posesiune mai multe imobile din Chişinău, printre care şi hotelul Nobil despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine şi că este o afacere cu care se mândreşte, potrivit Jurnal TV.

Valentin Zubic a fost pus sub acuzare în 2011, fiind cercetat pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea protestatarului Valeriu Boboc, la 8 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunăpri Naţionale, care a fost bătut cu cruzime de poliţişti. În 2013, însă, serviciul de presă al Procuraturii Generale anunţa că Zubic a fost scos de sub urmărire penală în urma unei decizii luate de magistratul Ion Ţurcan, de la judecătoria Centru.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe