Analist: armata rusă nu va fi pregătită să intervină în Ucraina până la mijlocul lunii iulie

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Armata rusă era pregătită să invadeze Ucraina în luna aprilie dar s-a oprit înainte de finalizarea acestui obiectiv, a declarat Pavel Felgengauer, un analist militar din Moscova. Acum, armata rusă nu mai este pregătită de o astfel de intervenţie şi probabil că nu va mai fi până la mijlocul lunii iulie, cel mai devreme, ”indiferent de ce se va întâmpla în Ucraina” a afirmat acesta.

Comentariile lui Felgengauer au apărut în cadrul unei serii de interviuri pentru Ekho Moskvy, acordate în urma deciziei lui Vladimir Putin de a cere Parlamentului rus să retragă autorizaţia pentru folosirea forţei armate în Ucraina.

Felgengaur a sugerat că situaţia dintre Ucraina şi Rusia seamănă din punct de vedere strategic cu o ”păpuşă matrioşka”, deoarece sunt mai multe niveluri implicate în conflict. ”Avem separatiştii” care ”dintr-un punct de vedere militar” sunt mai slabi decât Kievul şi au pierdut confruntarea în faţa guvernului de la Kiev. Dacă nimeni altcineva nu s-ar fi implicat, Ucraina i-ar fi ”lichidat” într-o lună sau două, a motivat analistul sprijinul dat de Kremlin.

”Dar forţele ucrainene sunt mai slabe decât forţele ruse”, a continuat analistul militar independent rus, iar ”Rusia este mai slabă decât alianţa Vestică”. În aceste condiţii, ceea ce se întâmplă acum este ”un joc foarte complicat” între aceste niveluri diferite.

”Obiectivul strategic al Rusiei” este ”acum perfect evident: să transforme ceea ce se întâmplă în Doneţk şi Lugansk într-un conflict îngheţat precum cel din Abhazia sau Transnistria”, stabilind un armistiţiu, aducând observatorii şi delegaţii de pace. Iar în final, să ”stabilizeze situaţia aşa cum este acum”.

Un astfel de rezultat iar oferi Moscovei un avantaj enorm deoarece i-ar lăsa ”o pârghie serioasă” cu care să pună pe presiune pe Kiev pentru un timp foarte îndelungat.

Dar ”este foarte complicat” să ajungi în acest punct, a continuat Felgengauer, şi nu din cauza faptului că Vestul şi Kievul nu înţeleg ce încearcă Putin să facă sau de ce încearcă asta. Kievul nu vrea să provoace Moscova, dar nu vrea nici ca Moscova să-şi îndeplinească planul. Iar Vestul se află în mare parte în aceeaşi poziţie.

Cererea lui Putin către parlamentul rus pentru retragerea autorizaţie de folosire a forţei armate este o parte integrată a acestui joc, explică analistul. Kievul consideră asta o parte din măsurile de creştere a încrederii în pofida faptului că aprobarea nu este necesară – Putin nu a obţinut-o pentru războiul cu Georgia din august 2008, iar acest lucru nu l-a împiedicat să pornească atacul, iar Parlamentul este oricum mai mult formal.

În acelaşi timp, spun analiştii, ”Rusia nu este pregătită în acest moment pentru acţiuni serioase în Ucraina. Eram pregătiţi în aprilie, iar la sfârşitul lunii aprilie, în esenţă, am avansat. Apoi ne-am oprit”. Felgengaur a adăugat că ”nu ştie de ce” n-a fost dat ordinul de a invada Ucraina în acel moment.

Deoarece ordinul n-a venit, ”a avut loc o demobilizare”. Recruţii au fost trimişi acasă, batalioanele tactice au fost schimbate. ”Acum câteva dintre ele s-au întors dar înainte de mijlocul lui iulie, sau înainte de sfârşitul finalei campionatului mondial de fotbal la care Putin plănuieşte să participe, nu vor avea loc acţiuni neaşteptate” indiferent ce se întâmplă pe teritoriile Ucrainei, a anticipat analistul.

”A doua jumătate a lunilor iulie şi august vor fi perioade oarecum riscante, în funcţie, bineînţeles, şi de evoluţia situaţiei din Ucraina”, a spus Felgengauer, adăugând că ”în Moscova, bineînţeles, am vrea să trecem prin asta într-un mod paşnic, îngheţând situaţia şi păstrând avantajul pe care (conflictul îngheţat în Lugansk şi Doneţk) l-ar acorda Kremlinului asupra Kievului”.

Securizarea acordurilor necesare, totuşi, s-ar putea să nu aibă loc deoarece armata ucraineană creşte în putere. Integrează mai multe elemente diferite, identifică şi numeşte comandanţi mai buni, şi elaborează strategii şi tactici mai bune, a sugerat analistul rus. Dacă Rusia n-ar fi continuat să furnizeze paramilitari, Kievul ar fi câştigat.

Dar Moscova ”nu va accepta să închidă” graniţa sau să oprească furnizarea de armament şi paramilitari din Rusia, spune Felgengauer. Dacă ar face asta ar însemna să renunţe la strategia conflictului îngheţat, care a funcţionat bine o perioadă de timp în alte locuri. Totuşi, acest caz ar putea fi diferit.

De asemenea, tabăra ucraineană, vede armistiţiul ca fiind important ”deoarece [Kievul şi forţele sale] devin mai puternice”, a continuat analistul din Moscova. Deci, timpul este de partea Ucrainei, chiar dacă timpul necesar Ucrainei pentru ”a-şi pune lucrurile în ordine” ar putea fi mai lung decât timpul pe care îl are, în special dacă ţinem cont de faptul că Moscova a dat toate semnele că va continua să intervină.