ANAF publică o listă cu prejudiciile recuperate în opt dosare

sigla ANAF
sigla ANAF (Epoch Times România)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a recuperat diverse sume importante de bani din prejudiciile constatate în diferite dosare definitivate, precum Dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase sau dosarul fostului europarlamentar Cătălin Voicu, potrivit Hotnews.

De asemenea, fiscul mai are o serie de proceduri de confiscare de soluţionat, precum cele din dosarele lui George Becali şi Teia Sponte. În aceste cazuri, procedurile de recuperare sunt blocate în diferite stadii, banii fiind recuperaţi parţial sau deloc.

ANAF a făcut aceste dezvăluiri după ce pe 27 noiembrie 2014, Hotnews a trimis opt solicitări în baza legii 544/2001 referitoare la stadiul recuperării prejudiciilor în cazul lui Sorin Apostu (fost primar al Clujului), Adrian şi Dana Năstase, Atonie Solomon (fost primar al Craiovei), Cătălin Voicu (fost parlamentar), Dan Păsat (fost deputat) şi Dumitru Boriga (fost primar al municipiului Târgovişte).

Potrivit Hotnews, în dosarul Zambaccian 1 al lui Adrian şi Dana Năstase, ANAF a informat că a recuperat integral suma de 1.824.303,72 lei.

În dosarul fostului parlamentar Dan Păsat, care ar trebui să plătească 1.836.608 lei potrivit unei sentinţe definitive a ÎCCJ, ANAF a precizat că procedura de recuperare este în curs de derulare. ANAF a instituit măsuri asiguratorii pe 108,12 hectare de teren şi a pus sechestru pe acţiunile deţinute de acesta, asigurându-se că prejudiciul poate fi recuperat.

În cazul fostului parlamentar Cătălin Voicu, condamnat definitiv la plata 119.000 şi 200.000 de euro, „organele fiscale teritoriale derulează” demersuri pentru recuperarea debitelor, după ce au concluzionat că nu se găsesc bani, bunuri sau imobile în proprietatea acestuia.

De asemenea, ANAF a pus sechestru pe banii existenţi în conturile lui George Becali şi Teia Sponte, condamnaţi definitiv la plata a 1.700.000 de euro. ANAF arată că „s-au întreprins demersuri către banca depozitară, în vederea transferului sumei indisponibilizate prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA”.

În cazul lui Sorin Apostu, condamnat definitiv în iulie 2014 la plata a 545.717,40 de lei, ANAF a răspuns că a încasat până în prezent suma de 392.386,65 de lei, iar restul de 153.330,75 de lei „va fi încasată în perioada următoare prin procedurile de executare silită prevăzută de Ordonanţa Guvernului nr 92/2003 privind Codul de procedură fiscală”.

În cazul lui Atonie Solomon (fost primar al Craiovei), ANAF a recuperat integral suma de 50.000 de euro. De asemenea, instituţia fiscală precizează că în cazul lui Gheorghe Simoiu, condamnat definitiv în iunie 2014 la plata a 382.813 lei, nu a reuşit să recupereze nicio sumă de bani.

În ultimul caz de pe lista publicată de Hotnews, Relu şi Lucian Fenechiu datorează o sumă de 5,6 milioane de lei unei firme la care statul român este acţionar majoritar. În aceste condiţii, ANAF nu are dreptul de a recupera suma de 5,672.081 de lei, aceasta nefiind datorată statului.

Potrivit Hotnews şi Expert Forum, ANAF a pus în aplicare între 5% şi 8% din totalul hotărârilor judecătoreşti definitive în cauze penale, sumele recuperate fiind mult mai mici decât totalul care ar trebui recuperat de la diverşi condamnaţi.