Ana Blandiana a primit premiul "Poetul European al Libertăţii"

Gdansk, oraşul polonez al libertăţii, devenit centrul poeziei europene, cu prilejul concursului şi premiului "Poetul European al Libertăţii”, premiază poezia românească.
Ana Blandiana
Ana Blandiana (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ana Blandiana a câştigat marele premiu al competiţiei "Poetul European al Libertăţii" cu volumul "Patria mea A4", sâmbătă, 19 martie. Volumul a apărut în traducerea Joannei Kornaś-Warwas în limba poloneză, în luna ianuarie 2016, premiul fiind acordat şi traducătoarei, conform regulamentului.

La fiecare doi ani, Gdansk, oraşul polonez al libertăţii, devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului şi premiului "Poetul European al Libertăţii", un premiu care se acordă şi traducătorilor. La fiecare ediţie a concursului sunt nominalizaţi şapte autoare şi autori din şapte state europene.

În 2016, ţările concurente au fost: România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia şi Macedonia, ediţia de anul acesta fiind cea de-a patra de acest gen.

Volumul a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an, la Editura słowo/obraz terytoria, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Scopul manifestării este evidenţierea şi promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneităţii - libertatea. În acelaşi timp, sunt evidenţiate valorile artistice excepţionale.

Premiul "Poetul European al Libertăţii" este o distincţie specială, a cărei misiune este susţinerea poeziei europene. Nominalizarea este făcută de traducători, care propun, totodată, propria viziune a traducerii creatorilor aleşi.

Dintre cei şapte finalişti, câştigătorul este ales de un juriu format din traducători, poeţi, scriitori, critici şi reprezentanţi ai altor discipline artistice.

Alături de poetul premiat, care primeşte 100.000 de zloţi, este evidenţiat şi traducătorul, care, în cadrul celor mai multe premieri, este uitat.

Totodată, Institutul Cultural Român (ICR) de la Varşovia aminteşte că organizează, în perioada 16-21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe oraşe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut.

În data de 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a întâlnit cu publicul la Librăria De Revolutionibus. În perioada 17-19 martie a participat la mai multe întâlniri la Gdansk.

În 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sub egida EUNIC Varşovia, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana şi a altor patru poeţi nominalizaţi la Premiul "Poetul European al Libertăţii".

Ceremonia de decernare a premiului a avut loc sâmbătă seara, 19 martie, pe scena spectaculosului Teatru Shakespearian din Gdansk, iar alegerea juriului a mers spre România, una dintre cele şapte ţări concurente, potrivit unui comunicat ICR Varşovia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură