Amnistia fiscală pentru mame şi pensionari, aprobată de Guvernul Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta a găsit o soluţie pentru pensionarii şi mamele care trebuiau să returneze statului banii încasaţi pe nedrept din vina funcţionarilor - amnistierea fiscală. Proiectele de lege au fost aprobate de Guvern, în şedinţa de marţi, iar acestea vor fi transmise Parlamentului spre adoptare, scrie Mediafax. De amnistia fiscală nu vor beneficia însă cei care au depus documente false pentru a obţine pensie, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Reamintim că amnistia fiscală pentru pensionarii şi mamele ce au primit bani în plus, în urma unor greşeli de calcul ale funcţionarilor publici, vine în contextul în care, în ultima lună, cinci pensionari şi-au pus capăt zilelor de frică să nu ajungă după gratii, fiind obligaţi să dea înapoi banii pe care i-au încasat ilegal timp de mai mulţi ani.

"Se scutesc toţi pensionarii care sunt în sistemul de pensii până la data intrării în vigoare a legii, care va fi fixată de Parlament. (...) Pe cine nu scutim de la plată sunt pensionarii cărora li s-au stabilit debite pentru că au prezentat fie declaraţii false, fie documente false", a declarat ministrul Muncii.

Practic, amnistia se aplică în cazul tuturor pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, atunci când aceştia se confruntă cu debite generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei în domeniul asigurărilor sociale.

Premierul Victor Ponta a precizat că Parlamentul poate "să mai includă eventual" alte categorii de persoane, în cazul în care apar probleme similare, adăugând că este de datoria Guvernului să rezolve astfel de situaţii în care funcţionarii greşesc în detrimentul cetăţenilor.

"Cred că e de datoria Guvernului să facă această propunere şi, dacă Parlamentul o va adopta, trebuie să dăm un mesaj către aceşti oameni să nu intre în panică, să nu comită gesturi extreme şi să nu creadă că toată viaţa li se termină din cauza unor funcţionari care nu şi-au făcut bine treaba", a precizat premierul Ponta.

Potrivit Mediafax, din proiectul de lege prezentat recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii reiese că doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

Anterior, premierul Ponta declara că „s-a trezit acum Curtea de Conturi că 12.000 de mame de acum 4-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi, pentru nereguli comise de funcţionari”.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că mamele şi pensionarii care au primit bani în plus de la stat ar trebui să beneficieze de amnistia fiscală, explicând că nu e firesc să ierţi de datorii Compania Huilei, în timp ce le ceri mamelor şi pensionarilor banii înapoi, mai ales dacă greşeala este a statului. Acesta a adăugat că excepţie fac cei care au beneficiat prin fraudă de bani în plus.