Amnesty Moldova: Romii sunt deseori expuşi la discriminare şi excludere socială

Scopul marcării Zilei Internaţionale a Romilor este de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confrunta romii, pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale şi revendicarea drepturilor civile, afirmă Amnesty.
Mediatori comunitari din R. Moldova
Mediatori comunitari din R. Moldova (facebook.com/asociatia mediatorilor din rm)

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor care se marchează la 8 aprilie, Amnesty International Moldova a organizat o scenetă de teatru social pentru a sensibiliza opinia publică din Republica Moldova atenţionând totodată, că una dintre cele mai des raportate probleme cu care se confruntă persoanele de etnie romă este lipsa hranei. Mai mult, aceştia sunt deseori expuşi la diverse forme de discriminare şi chiar de excludere socială.

Astfel, potrivit unui sondaj, realizat de Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, în Moldova, în 2014, 12% din romi au vorbit despre lipsa hranei, cel puţin o dată în luna, comparativ cu 3%, faţă de ceilalţi participanţi la sondaj. 28% dintre respondenţii romi au declarat că au îndurat foamea de 2-3 ori pe lună (spre deosebire de 6% de persoane care nu sunt de etnie romă), iar 17% (spre deosebire de 3%, respectiv) au spus că mai mult de 3 ori pe lună nu au avut ce mânca.

De menţionat că în 2013, Guvernul moldovean promitea să angajeze 50 de mediatori comunitari în localităţile populate de romi. Din 2015 până în prezent Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei nu mai dă bani pentru salarii, sarcina revenind autorităţilor locale, care însă invocă lipsa de resurse şi îi concediază pe mediatori deşi aceştia oferă suport familiilor social vulnerabile, se ocupă de şcolarizarea copiilor, documentarea maturilor, ba chiar veghează ca romii să meargă la doctor.

Cu toate acestea, sunt sau nu remuneraţi, o parte dintre mediatorii comunitari din RM continuă să activeze voluntar având aceeaşi motivaţie – să-şi ajute semenii să se integreze, să le ofere o şansă de schimbare spre bine.

În context, Amnesty Moldova menţionează că scopul marcării Zilei Internaţionale a Romilor este de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătăţirea situaţiei educaţionale şi, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în ţările din Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe