Amnesty International: Soldaţi ucraineni executaţi de rebeli pro-ruşi


Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015.
Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Organizaţia Amnesty Internaţional a declarat că deţine dovezi că rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei au executat patru soldaţi ucraineni aflaţi în captivitate.

Martorii au declarat pentru Amnesty că un soldat guvernamental a fost împuşcat de aproape de către un comandant separatist.

Amnesty a mai declarat că deţine înregistrări video cu alţi trei soldaţi surprinşi în captivitate, ca apoi să apară morţi într-o morgă, cu urme de gloanţe în cap şi în partea superioară a trupului.

Execuţiile respective sunt echivalentul unor crime de război, a afirmat Amnesty.

“Aceste afirmaţii trebuie să fie investigate prompt, detaliat şi imparţial, iar vinovaţii trebuie judecaţi în cadrul unor procese corecte de către autorităţi recunoscute”, a declarat Denis Krivosheev, director adjunct la Amnesty pentru Europa şi Asia Centrală.

Declaraţiile respective au fost făcute după ce un comandant separatist a susţinut pentru ziarul ucrainean Kiev Post că el însuşi a ucis 15 soldaţi capturaţi din rândul forţelor armate ucrainene.

Un consilier al rebelilor pro-ruşi a declarat postului BBC în 2014 că aceştia au desfăşurat execuţii într-o zonă ocupată de separatişti pentru “a împiedica haosul”.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat ambele tabere ale conflictului de comiterea de abuzuri.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea luptelor din estul Ucrainei între separatiştii pro-ruşi şi guvernul ucrainean cu un an în urmă.

Acordul fragil de încetare a focului, semnat la Minsk în luna februarie între Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, încă rămâne în picioare în estul Ucrainei în ciuda unor lupte sporadice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.