Amnesty Internaţional denunţă "purificarea etnică" întreprinsă de Statul Islamic în Irak (raport)

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Statul Islamic (SI) întreprinde ''o campanie sistematică de purificare etnică'' în nordul Irakului, unde comite, de asemenea, execuţii în masă, a denunţat Amnesty Internaţional într-un raport publicat marţi, relatează AFP.

Citând mărturiile cutremurătoare ale unor supravieţuitori, Amnesty îi acuză pe jihadişti de ''crime de război, îndeosebi execuţii sumare în masă şi răpiri'', ce vizează ''sistematic'' minorităţile din nordul Irakului, îndeosebi creştini, turcomani şiiţi şi yazidiţi.

Statul Islamic, prezent de asemenea în Siria, a lansat pe 9 iunie o amplă ofensivă în Irak, care i-a permis să cucerească vaste teritorii unde seamănă teroare.

Pe 25 august, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, i-a acuzat deja pe jihadişti că întreprind ''o purificare etnică şi religioasă'' în nordul Irakului.

În raportul său, intitulat ''Purificare etnică de proporţii istorice'', Amnesty afirma că deţine ''dovezi'' potrivit cărora mai multe ''omoruri în masă'' au fost comise în august în regiunea Sinjar, unde trăiau numeroşi yazidiţi, o minoritate kurdofonă nemusulmană.

Potrivit mărturiilor, zeci de bărbaţi şi tineri au fost înghesuiţi în camionete de către jihadişti după care au fost executaţi în afara satelor lor.

Statul Islamic ''a transformat zonele rurale din Sinjar în câmpuri ale morţii (...) în cadrul campaniei sale brutale ce vizează ştergerea oricărei urme de non-arabi şi musulmani non-suniţi'', a denunţat Amnesty în raportul său.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului, două dintre cele mai sângeroase atacuri au avut loc pe 3 şi 15 august în satele Qiniyeh şi Kocho, unde numărul victimelor sunt de ordinul ''sutelor''. Unul dintre supravieţuitori, Salem, a povestit că a stat ascuns timp de douăsprezece zile până să poată fugi, ascultând agonia victimelor masacrului. Said a povestit la rândul său că a fost atins de cinci gloanţe, scăpând ca prin minune cu viaţă, ceea ce nu s-a întâmplat şi cu cei şapte fraţi ai săi.

''Sute'', probabil ''mii'' de femei şi copii din minoritatea yazidi au fost de asemenea răpiţi de către Statul Islamic şi ''mii'' de persoane, ''terorizate'' au fugit, se mai spune în raportul Amnesty.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe