Amnesty Internaţional critică tratamentul aplicat de Ungaria refugiaţilor

Un nou raport publicat de grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a acuzat Budapesta că permite poliţiei să abuzeze refugiaţii. În plus, grupul a sugerat că guvernul ungar a îngreunat în mod intenţionat procesul de înregistrare a cererilor pentru azil.
Refugiaţi sirieni discută cu poliţiştii în Roszke, Ungaria, la gardul de sârma ghimpată ridicat de-a lungul frontierei sârbo-ungare, 28 august 2015.
Refugiaţi sirieni discută cu poliţiştii în Roszke, Ungaria, la gardul de sârma ghimpată ridicat de-a lungul frontierei sârbo-ungare, 28 august 2015. (Captură Foto)

Amnesty Internaţional a acuzat Ungaria de alimentare a xenofobiei şi de maltratare a refugiaţilor într-un nou raport publicat marţi. O serie de noi măsuri adoptate de Budapesta în luna iulie urmăresc să împiedice refugiaţii să caute azil în Ungaria, a declarat grupul pentru drepturile omului.

Conform noilor reglementări, Ungaria va procesa doar 15 cereri de azil pe zi şi doar la două puncte speciale de control la frontiera cu Serbia, restul frontierei fiind blocată de un gard de sârmă ghimpată. Ridicarea gardului a dus la blocarea a mii de persoane pe partea sârbă a graniţei. Centrele de recepţie şi programele de integrare au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără fonduri.

Raportul “Stranded Hope” conţine de asemenea relatări privind cazuri de imigranţi bătuţi sau întorşi cu forţa în Serbia după ce au fost urmăriţi de câini poliţişti.

“Tratamentul groaznic şi procedurile încâlcite de acordare a azilului reprezintă un complot cinic pentru a descuraja solicitanţii de azil să ajungă la graniţele tot mai militarizate ale Ungariei”, a susţinut John Dalhuisen, director pentru Europa al Amnesty Internaţional.

“Pe fundalul unei campanii toxice pentru un referendum, retorica otrăvitoare anti-imigraţie ajunge la niveluri ridicate”, a adăugat Dalhuisen.

Dalhuisen a făcut referire la un referendum ce va avea loc în câteva zile şi care urmăreşte să întărească susţinerea premierului ungar Viktor Orban de a nu accepta cotele obligatorii impuse de UE în ceea ce priveşte redistribuirea imigranţilor între statele membre ale blocului european. Înaintea referendumului de duminică, guvernul a umplut ţara cu panouri şi anunţuri care fac apel la susţinerea poiliticii sale.

Budapesta: Nu există dovezi privind abuzuri din partea poliţiei

Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al premierului Orban, a declarat că afirmaţiile privind abuzurile comise de poliţie sunt “simple minciuni”, adăugând că guvernul a investigat deja rapoartele şi a descoperit că sunt false. El a mai susţinut că centrele de recepţie şi asistenţă pentru integrare au trebuit să fie închise pentru că “imigranţii folosesc în mod eronat şi foarte conştient sistemul existent”.

Într-un apel care a fost susţinut de alte grupuri, precum Human Rights Watch, raportul celor de la Amnesty a cerut liderilor europeni să denunţe încălcarea reglementărilor UE de către Ungaria, pentru ca acestea să nu influenţeze şi alte naţiuni europene.