Amnesty cere salvarea unei mame şi a fiicei ei practicante Falun Gong

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Amnesty International a emis un apel pentru o acţiune urgentă, afirmând că o mamă şi fiica ei riscă să fie torturate în China pentru că practică Falun Gong. Cele două femei, Wang Xiuqing şi fiica ei de 21 de ani, Qin Hailong, au fost deţinute fără proces în lagărul de reeducare prin muncă Qiangjing (RTL), în provincia Shandong, China. In apel se precizează că "Ele sunt în pericol de a se folosi tortura sau alte forme de maltratare asupra lor, în special din cauza furiei pe care o au autorităţile de la recenta petiţie care s-a trimis în sprijinul cazului lor în China."

Petiţia, care a primit 15.000 de semnături, "cere să se facă dreptate în cazul decesului lui Qin Yueming - soţul lui Wang Xiuqing şi totodată tatăl lui Qin Hailong - în închisoarea Jiamusi în februarie 2011 şi solicită eliberarea lor din locurile de detenţie", afirma Amnesty International. Acesta afirma că familia lui Qin Yueming a mers la închisoare şi i-a găsit trupul acoperit de vânătăi şi de sângele care i-a curs din nas. Martorii au afirmat că el a murit fiind hrănit forţat cu lapte, în timp ce autorităţile închisorii au scris că moartea lui a fost provocată de un atac de cord.

După ce Wang Xiuqing şi Qin Hailong au fost arestate, a fost torturată Qin Rongqian - fiica lui Wang Xiuqing şi sora lui Qin Hailong. Amnesty International afirmă: "În timpul unei vizite în lagărul RTL, lui Qin Rongqian i-a fost refuzat accesul la mama şi la sora ei, şi a fost reţinută de mai multe ori peste noapte şi torturată, fiind inclusiv legată de un scaun de fier şi cu membrele întinse, pentru faptul că a continuat să apere cazul, pentru familia ei. "

Avocaţii, de asemenea, au venit de la Beijing pentru a ajuta familia în acţiunile sale legale, dar "personalul închisorii şi autorităţile administraţiei publice locale le-au spus ca, fiind practicanţi Falun Gong nu au dreptul să aibă avocaţi", afirma Amnesty International.

Falun Gong, numită şi Falun Dafa, este o practică spirituală traditională chineză, având cinci exerciţii simple de meditaţie, şi învăţături bazate pe principiile a fi cinstit, bun şi tolerant. Regimul chinez a interzis practica in 1999, după ce un sondaj de stat a constatat că 100 de milioane de oameni practicau Falun Gong, numărul lor fiind mai mare decât numărul membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC).

Wang Xiuqing şi Qin Hailong au fost trimise la reeducare prin muncă de către PCC pentru că au solicitat despăgubiri legale pentru moartea lui Qin Yueming, care a fost reţinut pentru că practica Falun Gong, potrivit Amnesty International.

Yueming a fost închis timp de aproape un deceniu înainte de a-şi pierde viaţa în timp ce era în detenţie la închisoarea Jiamusi, în nord-estul Chinei în 2011.

Amnesty International face apel la oamenii lumii pentru a trimite apeluri liderului chinez, Hu Jintao, şi guvernatorului provinciei Heilongjiang Wang Xiankui pentru a le elibera imediat pe Wang şi pe Qin, a le asigura protecţie, şi de a răspunde cererii familiei de a se face o investigaţie în ce priveşte moartea lui Qin Yueming.

Observă că Wang şi Qin "sunt prizonieri de conştiinţă deţinuţi exclusiv pentru că îşi exercită paşnic drepturile lor la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie, precum şi libertatea de exprimare."

20 iulie 2012 va marca 13 ani de la persecuţia împotriva Falun Gong, care a început în 1999. În China, sute de mii de practicanţi Falun Gong, sunt deţinuţi în orice momentm, fiind supuşi torturii, spălării pe creier şi muncii forţate, ceea ce face ca ei să formeze cel mai mare grup de prizonieri de conştiinţă din lume, conform Centrului de Informare Falun Dafa.