Amenzi uriaşe pentru bucureştenii care nu îşi întreţin imobilele şi pentru autorii de graffiti

Proprietarii care nu îşi îngrijesc clădirile, lasă faţadele neîngrijite, nu fac curat etc., precum şi cei ce umplu zidurile de graffiti se pot aştepta la amenzi usturătoare în viitor.
Imobil vechi
Imobil vechi (Epoch Times România)

Primăria Capitalei s-a hotărât să se pună cu amenzi pe cetăţenii care nu îşi întreţin clădirile aflate în proprietate, nu curăţă faţadele, nu finalizează lucrările de construire începute şi nu fac curăţenie în imobile, aceştia riscând amenzi consistente. Astfel, o hotărâre adoptată joi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti prevede amenzi de până la 5000 de lei pentru cei ce se regăsesc în astfel de situaţii, relatează Hotnews.

Totodată, un amendament ce-l are ca autor pe viceprimarul Aurelian Bădulescu, executarea de inscripţii caligrafice, graffiti etc, fără acordul proprietarului, este interzisă şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000-5.000 lei.

Revenind la întreţinerea clădirilor, potrivit hotărârii CGMB, institutiile publice, agenţi economici şi persoane juridice au următoarele obligaţii, potrivit sursei citate:

a. Să întreţină în stare corespunzătoare imobilele în care îşi desfăşoară activitatea, prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, amenajări şi a altor lucrări specifice;
b. Să asigure repararea, spălarea geamurilor şi a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea firmelor şi a faţadelor imobilelor în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv spălarea, curăţarea şi zugrăvirea periodică a acestora;
c. Să asigure igiena în imobilele şi incintele deţinute sub orice formă.

Obligaţiile cetăţenilor ar fi următoarele:

a. Întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi împrejmuirilor acestora;
b. Curăţarea faţadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugrăvirea periodică a acestora;
c. Finalizarea construcţiilor începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi termenele stabilite de acestea;
d. Repararea şi întreţinerea instalaţiilor aferente imobilelor.

Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.

Hotărârea mai prevede ca proprietarii de construcţii şi terenuri pe a căror limită de proprietate se află construcţii de locuinţe sau cu altă destinaţie aflate în proprietatea sau deţinerea altor persoane, vecini cu aceştia, au obligaţia să le permită accesul temporar, dar nu pentru mai mult de 60 de zile, pe proprietate, în vederea realizării de către aceştia a lucrărilor de reparaţii, întreţinere, consolidare sau după caz reabilitare energetică. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către Primarul General al Municipiului Bucureşti şi împuterniciţii acestuia, pentru construcţiile amplasate în zonele construite protejate, stabilite prin acte normative în vigoare şi de către Primarii Sectoarelor l - 6 şi împuterniciţii acestora pentru restul zonelor situate în raza administrativ teritorială a acestora.

Reamintim că potrivit legii 153/2011 - Legea faţadelor- Primăria Capitalei avea obligaţia de a inventaria clădirile dărăpănate şi de a notifica proprietarii, iar dacă aceştia nu îşi reparau proprietăţile până la finalul anului 2013, administraţia locală urma să facă lucrările şi să recupereze banii de la proprietari. Legea nu a fost însă pusă în practică de municipalitate, care nu a adoptat un regulamentul de aplicare a legii, ceea ce a blocat lucrurile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne