Ameninţaţi cu amendă de ANI pentru tergiversare, senatorii din Comisia juridică dau aviz favorabil demiterii lui Mora

Senatorul Daniel Akos Mora
Senatorul Daniel Akos Mora (facebook.com)

După ce Agenţia Naţională de Integritate şi-a manifestat intenţia de a-i amenda pe membrii comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor pentru că nu au aplicat decizia de a-l revoca din funcţie pe senatorul liberal Akos Mora, declarat incompatibil de Curtea Supremă, senatorii din Comisia juridică au adoptat, în cadrul şedinţei de marţi, un raport favorabil solicitării agenţiei cu privire la demiterea acestuia, raportul urmând a fi înaintat conducerii şi plenului Senatului, relatează Agerpres.

ANI a solicitat în repetate rânduri Senatului şi Camerei Deputaţilor să aplice sancţiunile disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, cea mai recentă solicitare fiind făcută pe 17 septembrie. În acest context, ANI i-a solicitat săptămâna trecută şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să comunice listele de prezenţă ale comisiilor juridice din cele două camere parlamentare, precum şi datele de identificare ale membrilor comisiei, motivând că neaplicarea sancţiunii disciplinare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei.

Surse ANI au declarat pentru Hotnews că membrii comisiilor vor fi amendaţi săptămâna viitoare în cazul în care nu aplică decizia Curţii Supreme, iar dacă nici după aceea parlamentarii nu se vor conforma, ANI va depune plângere penală împotriva acestora.

Marţi, lucrurile au început să meargă. Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc (PNL), a anunţat că, după votul favorabil al Comisiei la solicitarea ANI, acum urmează să se pronunţe prin vot şi plenul Senatului.

"Noi facem raportul, îl trimitem la Biroul Permanent şi va intra pe ordinea de zi a plenului Senatului, cel mai probabil la următoarea şedinţă a plenului. Raportul va fi gata cât de repede. Sper că până după masă, azi când se termină programul sau mâine dimineaţă cel mai târziu, să fie gata. Este totuşi un raport destul de complex, conţine multe date. Trebuie să facem o informare foarte serioasă pentru colegii din plen care, poate, nu au avut ocazia să studieze dosarul. Trebuie măcar prin acest raport să le permitem ocazia de a-şi formula o opinie proprie pentru că votul este personal în plenul Senatului. (...) În ce ne priveşte, vom duce procedura până la capăt. Dar intră în plen sau nu mâine, nu pot să spun", a explicat senatorul liberal.

ANI a constatat că Daniel Akos Mora, fost consilier judeţean în cadrul CJ Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deţinea funcţia de director şi calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuţie a unor lucrări în valoare totală de 15.689.344 de lei, cu unităţi aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş şi cu alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne