Ameninţări anonime cu bombă provoacă evacuări pe cuprinsul Rusiei

O serie de ameninţări anonime cu bombă, transmise autorităţilor prin telefon, au provocat în mai multe oraşe ale Rusiei evacuări la şcoli, centre de cumpărături, teatre şi universităţi.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Rapoartele locale au susţinut că evacuările au avut loc în principal în Siberia şi estul îndepărtat al Rusiei începând cu seara zilei de 10 septembrie.

Unele organizaţii media locale, citând forţele locale de poliţie, au precizat că evacuările au avut legătură cu presupuse exerciţii de pregătire, dar alte rapoarte au citat oficiali care au afirmat că acestea au fost rezultatul unor ameninţări anonime cu bombă.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei regionale din Celeabinsk, Olga Şterk, a declarat marţi că Serviciul Federal pentru Securitate este implicat într-o investigaţie asupra a ceea ce aceasta a numit a fi un aşa-zis “atac spam”.

“Apelurile telefonice au fost făcute prin Internet şi, prin urmare, va fi dificil să se localizeze locul de unde au fost făcute acestea. Există programe care permit efectuarea de apeluri telefonice de pe tablete, smartphone-urietc. S-ar putea ca apelantul/apelanta să îşi fi ascuns locaţia folosind un program special”, a afirmat Şterk.

Unele rapoarte au susţinut că oficiali ai securităţii au evacuat zeci de mii de persoane din zeci de clădiri din Novi Urengoi, Omsk, Perm, Krasnoiarsk, Magadan, Iujno-Sahalinsk, Vladivostok, Ufa, Celeabinsk, Kopeisk, Ekaterinburg, Kaliningrad şi alte oraşe.

În urma cercetărilor efectuate în clădirile evacuate nu s-a găsit nicio bombă şi niciun explozibil.

Prima evacuare aparent a avut loc la biroul primarului din oraşul Omsk, după ce o persoană necunoscută a sunat autorităţile afirmând că există o bombă în clădire.

În Perm, autorităţile au anulat cursurile la şcolile din oraş după ce apelanţi anonimi au făcut ameninţări cu bombă la biroul primarului, şapte şcoli şi o gară de tren.

Guvernatorul regiunii Stavropol Krai, Vladimir Vladimirov, a declarat că ameninţări similare cu bombă au declanşat evacuarea unor clădiri din capitala regională, Stavropol, şi a sugerat că s-ar putea ca apelurile telefonice să fi venit din afara Rusiei.

Unele raporte din oraşul siberian Surgut au precizat că bărbaţi înarmaţi şi în uniforme militare au oprit autovehiculele pentru a efectua percheziţii.

Nu a existat niciun anunţ oficial din partea autorităţilor cu privire la percheziţionarea autovehiculelor.