Ameninţarea sancţiunilor americane încă planează asupra proiectului Nord Stream 2

(europaliberă.org)

Este posibil ca tensiunle deja existente în relaţiile dintre SUA şi Rusia să se amplifice. La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a afirmat că Washingtonul ar putea încă să impună sancţiuni pentru construirea controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va transporta gaz rusesc direct în Germania, pe sub Marea Baltică, precizează Oilprice.com.

Perry a făcut comentariile în Varşovia, în condiţiile în care administraţia preşedintelui american Donald Trump încearcă să convingă membrii UE să semneze acorduri cu producători americani de gaz natural lichefiat pentru a reduce necesitatea gazoductului rusesc, potrivit site-ului Zero Hedge.

Compania de gaz poloneză de stat PGNiG a semnat săptămâna trecută un acord pe termen lung privind gazul natural lichefiat cu Cheniere Marketing Internaţional, o companie din SUA. Polonia şi-a exprimat opoziţia faţă de gazoductul Nord Stream 2, fiind hotărâtă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc. În trecut, Moscova a făcut uz de poziţa sa şi a suspendat livrările de gaz spre Europa în timpul lunilor de iarnă pentru a-şi extinde influenţa asupra regiunii.

De asemenea, în 8 noiembrie, Varşovia şi Washingtonul au semnat o declaraţie comună privind o cooperare mai amplă în sectorul securităţii energetice.

“Acesta este un semnal clar că SUA susţine cu tărie o politică a securităţii energetice care este pro-Polonia şi pro-Europa”, a afirmat Perry.

“În schimb, securitatea energetică necesită o diversitate energetică. Acesta este motivul pentru care ne opunem proiectului Nord Stream 2, care va creşte şi mai mult periculoasa dependenţă energetică pe care multe naţiuni europene o au faţă de Federaţia Rusă”, a adăugat el.

Polonia consumă aproximativ 17 miliarde de metri cubi de gaz pe an, mai mult de jumătate din această cantitate provenind de la gigantul rus în energie Gazprom pe baza unui contract pe termen lung care expiră în 2022. Totuşi, Polonia a susţinut că nu va reînnoi acordul şi acum se află într-o cursă contra cronometru pentru a înlocui contractul cu noi surse de gaze.

Întrebat la o conferinţă de presă dacă Washingtonul ar putea impune sancţiuni asupra companiilor care lucrează la proiectul Nord Stream 2, Perry a răspuns: “Nu am văzut niciun indiciu că vom ajunge în acel punct în care să putem susţine Nord Stream 2”.

El a adăugat că “sancţiunile reprezintă o opţiune menţinută de preşedintele [Donald Trump]”.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost de asemenea un punct de neînţelegere între Trump şi Germania. În cadrul unei întâlniri televizate cu reporteri şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unui summit al alianţei la Bruxelles din acest an, Trump a afirmat că este “foarte nepotrivit” ca SUA să plătească pentru apărarea europeană împotriva Rusiei, în timp ce Germania, cea mai mare economie a Europei, susţine acordurile de gaze cu Moscova.

Totuşi, de atunci, Germania a indicat că doreşte să cumpere mai mult gaz natural lichefiat (GNL) de la americani, plănuind să construiască trei terminale pentru GNL. Germania rămâne fermă în ceea ce priveşte construirea gazoductului Nord Stream 2. Conducta de gaze, în valoare de 11 miliarde de dolari, se va întinde pe o lungime de 1.222 km, pornind din câmpurile de gaz ruseşti pe sub Marea Baltică se va opri în Germania, ocolind astfel rutele terestre deja existente în Ucraina, Polonia şi Belarus. Noul gazoduct urmează să devină operaţional până la sfârşitul anului următor.

Gazprom este singurul acţionar în Nord Stream 2, suportând 50% din factura de 9,5 miliarde de euro (11 miliarde USD). Partenerii occidentali ai Gazprom sunt compania austriacă OMV împreună cu firmele germane Uniper şi Wintershall, compania olandeză Royal Dutch Shell şi compania franceză Engie.

Rusia susţine că temerile legate de securitate vizând gazoductul Nord Stream 2 sunt nefondate şi că acest proiect are o natură pur economică. De asemenea, Kremlinul acuză administraţia Trump că încearcă să erodeze poziţia ruşilor pe piaţa europeană a gazelor în favoarea gazului lichefiat american mai scump.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat în luna septembrie că gazoductul va fi construit chiar dacă vor fi aplicate sancţiuni. “Sperăm că nu vor exista niciun fel de sancţiuni. Chiar dacă SUA impune restricţii, proiectul tot va fi implementat”, afirmând că au început deja activităţile pentru construirea gazoductului. De asemenea, el a precizat că planul prevede ca lucrarea să fie finalizată până la sfârşitul anului următor.