Ambasadorul USA, sub tunul asociaţiilor de magistraţi

Două asociaţii de magistraţi - UNJR şi AMR - l-au criticat dur pe ambasadorul SUA la Bucureşti pentru comentariile sale recente privind justiţia şi lupta anticorupţie din ţara noastră.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

O serie de declaraţii făcute recent de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, aduc o gravă atingere imaginii justiţiei şi bunei funcţionări a democraţiei în ţara noastră, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă luni oficialului american de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România.

"În contextul în care vedem în jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptăm în România nici un rabat de la statul de drept şi nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia. Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează şi NATO", au arătat judecătorii în scrisoare.

Vă prezentăm mai jos conţinutul integral al scrisorii adresate oficialului american:

Stimate Domnule Ambasador Klemm,

Vă scriem public direct, folosind calea unei scrisori deschise, deoarece declaraţiile pe care le-aţi făcut pe data de 26 octombrie, în cadrul interviului pentru site-ul www.news.ro, aduc gravă atingere imaginii justiţiei şi necesită, faţă de impactul negativ al acelor declaraţii asupra bunei funcţionări a democraţiei din România, un răspuns public din partea judecătorilor.

Astfel, la întrebarea – legitimă în contextul actual – privind riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupţie, aţi afirmat că acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu.”

Este de neînţeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, ţara care este luată ca reper pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale, face apel la justiţia populară, o formă de justiţie străină de statul de drept şi specifică regimurilor totalitare, cu rădăcini în gândirea de drept sovietică.

Pe pagina Ambasadei aţi postat fotografii de la vizita recentă pe care aţi făcut-o la fosta închisoare comunistă de la Sighet. Dreptatea poporului în slujba poporului a fost sloganul ce a stat la baza democratizării justiţiei după 1948, pe care cu siguranţă l-aţi văzut afişat în incinta fostei închisori. Toţi acei oameni care au fost închişi şi torturaţi acolo, au fost condamnaţi tot în numele poporului, ba încă în aplauzele sale, pentru că aşa le spunea maşina de propagandă comunistă că e bine.

Aţi afirmat în interviu că aplaudaţi puternic ceea ce consideraţi ca fiind un record de succes actual al luptei anticorupţie, arătând însă că vă sunt indiferente mijloacele folosite în această luptă.

Afirmaţiile dumneavoastră, cum a fost cea cu aplauzele, sunt primejdioase pentru democraţia românească, deoarece întăresc mentalitate extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiţie mijloacele pot perverti scopul.

Vă reamintim că România este o ţară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o ţară în care mentalitatea represivă a instituţiilor de forţă, implementată iniţial de consilieri sovietici apoi de educatori români formaţi şi educaţi de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democraţie.

Schimbarea acestei mentalităţi, fundamentată pe faptul că statul este superior persoanei, necesită timp şi o continuă reevaluare sinceră pentru a identifica segmente unde lucrurile se pot îmbunătăţi.

Profesionalizarea şi întărirea reală a tuturor instituţiilor democratice se face prin respectarea strictă a statului de drept, a separaţiei puterilor în stat şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, lucru care implicit duce la diminuarea corupţiei.

Dacă dumneavoastră, din poziţia de reprezentant al Statelor Unite în România, doar aplaudaţi, dar nu scoateţi în evidenţă excesele ori erorile acolo unde acestea există şi sunt vizibile, nu doar că nu ajutaţi justiţia şi lupta anticorupţie, dar le vulnerabilizaţi atât pe ele, cât şi credibilitatea Statelor Unite în faţa românilor.

Cultul personalităţii şi aplauzele însoţite de lipsa criticii şi a unei evaluări profesioniste care să scoată în evidenţă succesele şi să puncteze problemele, pentru a fi corectate la timp, sunt cel mai mare inamic pentru orice stat şi orice instituţie a acestuia. Aceste lucruri pot foarte uşor discredita o acţiune vitală pentru sănătatea societăţii româneşti, cum e lupta împotriva corupţiei, pe palierul purtat de justiţie.

Justiţia nu e nici campanie de publicitate şi nici subiect de propagandă electorală. Administraţia justiţiei într-un stat democratic este un proces ce se desfăşoară cu rigurozitate şi strict în limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor procedurale (due process) tocmai pentru a păstra un just echilibru între interesul public şi demnitatea, drepturile şi libertăţile fiecărei persoane. Orice derapaj trebuie punctat şi corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizând obiectiv şi critic această activitate.

Este important să înţelegeţi acest lucru şi să-l afirmaţi public, dacă doriţi în România un stat de drept viabil, întemeiat pe o justiţie cu adevărat independentă, care respectă şi apără drepturile şi libertăţile propriilor cetăţeni.

Exact aceste principii stau şi la baza Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.

Parteneriatul respectiv, aşa cum aţi reafirmat într-o declaraţie comună recentă româno-americană, se fundamentează pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piaţa liberă, respectarea drepturilor omului şi relaţiile inter-umane.

Şi pentru că aţi vorbit în interviul dumneavoastră despre importanţa României în NATO, vă amintim că toate documentele publice ale summit-ului NATO de la Varşovia din acest an au reîntărit faptul că NATO este o alianţă de valori, incluzând libertatea individuală, drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Aceste valori comune sunt esenţiale pentru ceea ce este NATO şi ceea ce face. În plus, includerea acestor valori în toate domeniile activităţii noastre va face NATO mai puternic, s-a mai adăugat în comunicatul dat de NATO pe data de 9 iulie şi împărtăşit de toţi şefii de state şi guverne care au participat la summit.

We stand together, and act together, to ensure the defence of our territory and populations, and of our common values. United by our enduring transatlantic bond, and our commitment to democracy, individual liberty, human rights and the rule of law, a fost mesajul transmis după summit-ul NATO de la Varşovia şi în acest mesaj ne regăsim şi noi.

În contextul în care vedem în jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptăm în România nici un rabat de la statul de drept şi nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia amintite mai sus. Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează şi NATO.

Ne îngrijorează, de aceea, faptul că nu amintiţi aceste valori în luările dumneavoastră de poziţie publice. Aţi fost tăcut şi când Curtea Constituţională a fost atacată public, când avocaţii au cerut respectarea confidenţialităţii client-avocat, când judecătorii au solicitat lămurirea interferenţei serviciilor secrete în câmpul tactic al justiţiei, după cum nu aţi arătat nici o preocupare faţă de problemele justiţiei, adunate în documentul intitulat Memorandum privind justiţia, document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecătorilor.

Vă solicităm, în consecinţă, ca atunci când vorbiţi despre chestiuni ce ţin de justiţie să aveţi în vedere situaţia de ansamblu, atât cu părţile pozitive cât şi cu cele unde mai e loc de îmbunătăţiri sau sunt necesare corecţii. Ca reprezentant al ţării care a ajuns să fie prosperă şi puternică pentru că a pus omul în centru, cu drepturile şi libertăţile sale, aveţi o expertiză enormă pe care o puteţi împărtăşi cetăţenilor români. Lupta împotriva corupţiei trebuie susţinută, dar tocmai din acest motiv nu se pot ignora excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea acestei lupte.

Apreciem susţinerea Statelor Unite pentru reforma justiţiei din România şi vă stăm la dispoziţie cu orice informaţii doriţi despre starea reală a justiţiei şi problemele cu care aceasta se confruntă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne