Ambasadorul SUA: Faptul că o persoană condamnată a fost aleasă primar transmite un mesaj periculos

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, nu înţelege cum au ajuns cetăţenii români să voteze persoane care au probleme cu justiţia.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Faptul că persoane certate cu legea - în speţă un primar condamnat, Cătălin Cherecheş din Baia Mare - au câştigat alegerile locale transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaţionali ai României şi către cetăţeni, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

"Cred că se transmite un mesaj periculos către SUA, către partenerii internaţionali ai României şi către cetăţenii români când politicieni care au fost, în acest caz, investigaţi, judecaţi şi apoi condamnaţi la închisoare sunt aleşi primari. Votanţii români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult.

Este greu să înţeleg modul în care ei au gândit, dar acum aleşii au şansa să facă tot ce pot pentru cei care i-au pus în funcţie. Aş încuraja partidele să selecteze candidaţii care vor reprezenta România viitorului", a declarat Hans Klemm, citat de Agerpres.

În opinia diplomatului american, problemele cu justiţia ale unor aleşi ies în evidenţă într-un context în care instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi - Direcţia Naţională Anticorupţie - este un exemplu de luptă împotriva corupţiei în regiune.

"România a fost o insulă de stabilitate în această parte a lumii. (...) A fost văzută în regiune ca model pentru lupta împotriva corupţiei. (...) DNA a fost rugată de alte ţări să asigure asistenţă în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei", a adăugat ambasadorul SUA la Bucureşti.