Ambasadorul SUA, după adoptarea unei legi modificate peste noapte de Dragnea: ”Încalcă toate principiile transparenţei şi consultării”

Modul în care a fost adoptată noua lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră încalcă toate principiile transparenţei şi consultării, susţine ambasadorul SUA la Bucureşti.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România.
Hans G. Klemm, din 2015 ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat, sâmbătă, la Râşnov, modul în care a fost adoptată legea offshore în Parlament. Potrivit lui Klemm, maniera în care s-a procedat încalcă toate principiile transparenţei şi consultării.

"Săptămâna trecută (...) Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Preşedintele nu a promulgat-o încă, aşa că trebuie să am grijă, dar acel proiect de lege a fost prima dată prezentat publicului (...) luni, 9 iulie, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. Da, este foarte rapid, le dau credit pentru eficienţă, dar încalcă toate principiile transparenţei şi consultării", a declarat Klemm, citat de Agerpres, la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov.

"De la început am îndemnat guvernul român să fie mai predictibil în politică economică, fie că e vorba de taxe, fie că e vorba de legislaţie, să fie mai (...) transparent în schimbările din politicile economice şi să consulte în mod autentic comunitatea de afaceri", a mai adăugat Hans Klemm, reamintind că în România există investitori americani în fiecare sector economic semnificativ. Potrivit ambasadorului, investiţiile americane în România au crescut în ultimii ani şi sunt întotdeauna îmbunătăţiri de făcut astfel încât climatul de afaceri să fie mai bun.

Reamintim că pe 9 iulie a.c., Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care reglementează cadrul fiscal şi tipurile de avize necesare companiilor care exploatează gazele din Marea Neagră. Printre companiile vizate de această lege se numără firmele americane ExxonMobil (în asociere cu OMV Petrom) şi Black Sea Oil & Gas (deţinută de gigantul american Carlyle).

Potrivit G4Media, Liviu Dragnea a modificat proiectul de lege faţă de varianta adoptată de Senat chiar în ziua votului final din Camera Deputaţilor. Astfel, pe 9 iulie, liderul PSD a prezentat într-o conferinţă de presă un proiect despre care nici unul dintre colegii săi din Comisia de industrii a Camerei nu ştia nimic. Cu toate acestea, proiectul, care prevede o creştere drastică a impozitării producţiei din Marea Neagră faţă de varianta propusă de guvern şi votată de Senat, a fost votat în aceeaşi seară.

Mai amintim în context că şi Opoziţia a criticat această lege. Astfel, după adoptarea legii offshore, senatorul PNL Florin Cîţu opina că preşedintele PSD Liviu Dragnea are ca obiectiv în viaţă alungarea companiilor americane din România.

"Liviu a dat lovitura! Cum ne-a obişnuit, în after-hours, şi-a trecut o lege ca să-şi mai aline din supărare. Un apropiat de-al lui mi-a zis că este foarte supărat de câteva săptămâni. Condamnarea cu executare, scrisoarea ambasadorilor, numirea lui Vlase, suspendarea preşedintelui etc… l-au necăjit pe măreţul sultan. Liviu e supărat foc pe americani. A înţeles că americanii nu au încredere în el (o fi şi de la viză?). Ăsta este planul lui. Intenţionează să transforme România într-un "hub energetic" pe persoană fizică. Are trei parteneri. Rusia, Ungaria şi Turcia. Aici are el prieteni şi susţinere. Aceasta este explicaţia pentru lipsa sa de la ambasada americană de ziua independenţei. Dar mult mai important, este şi explicaţia pentru care vrea să alunge companiile americane din platforma Mării Negre. Prin această lege, Liviu vrea să le dea o lecţie şi un avertisment americanilor", a declarat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne