Ambasadorul Rusiei: Trebuie să facem faţă unui val de isterie xenofobă după donaţia pentru Cuminţenia Pământului

"Suntem nevoiţi să facem faţă unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe", a susţinut ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, în contextul nemulţumirilor declanşate de donaţie modestă făcută de misiunea diplomatică pe care o conduce pentru "Cuminţenia Pământului", dar mai ales de videoclipul care a însoţit anunţul donaţiei.
Valerii Kuzmin
Valerii Kuzmin (timpul.md)

Venit de puţin timp în România, ambasadorului Rusiei, Valeri Kuzmin, a reuşit deja să facă ceva vâlvă în spaţiul public după ce misiunea diplomatică pe care o conduce a făcut o donaţie modestă de 100 de euro pentru "Cuminţenia Pământului", promovând totodată şi un video controversat despre trecutul nostru istoric comun în care se afirma că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice iar "copiii trebuie să înveţe istoria adevărată".

În cadrul unui interviu acordat Digi24, noul ambasador al Rusiei în ţara noastră, Valeri Kuzmin, a susţinut că, după acea donaţie simbolică, se vede nevoit să facă faţă unui "val de isterie cu elemente ce pot fi descrise drept xenofobe". Declaraţia vine după ce o iniţiativă a ruşilor s-a soldat cu un val de reacţii negative pe reţelele de socializare, care au culminat ulterior cu un protest în faţa ambasadei, dar şi cu o reacţie oficială din partea Ministerului de Externe. Poziţia MAE a fost reiterată, în cadrul unui interviu, şi de şefului diplomaţiei române, Lazăr Comănescu. Între timp, şi unii oameni politici s-au declarat deranjaţi de atitudinea ruşilor.

"Povestea este simplă, ca un ou, ca pâinea. Când am ajuns aici era perioada concediilor. De câte ori treceam prin Piaţa Victoriei spre vizitele pe care le făceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam această fotografie uriaşă pe faţada clădirii Guvernului. Eu nu înţeleg bine româneşte şi mi-am întrebat colegii despre ce este vorba. Şi mi-au spus că este o campanie naţională pentru strângerea de fonduri ca să se cumpere această statuie a lui Brâncuşi, ca un semn de recuperare a moştenirii naţionale.

Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să arătăm că susţinem această campanie. Dar, mi-au spus că din păcate pe reţelele de socializare, campania este însoţită de un fel de videoclip care pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate să apară dinspre Rusia. Şi în acest context în mod particular au învinuit Rusia Dumnezeu ştie pentru ce. Aşa că am simţit că trebuie să avem şi noi o opinie în această privinţă, tot pe reţelele de socializare", a precizat diplomatul.

Ambasadorul a explicat că nu poate spune că a fost iniţiativa mea personală, a fost un grup din personalul ambasadei, iar el s-s bazat pe sfaturile lor şi pe donaţiile lor, au fost modeste, dar au fost simbolice, după părerea lui.

"Iar, ca rezultat, din păcate, până acum, chiar dacă nu am primit vreo dovadă că ar fi ceva neprietenos în filmul nostru, suntem nevoiţi să facem faţă unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus că nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era că acel film mai lung, neprietenos, era o iniţiativă privată, iar iniţiativa noastră ar fi una oficială. Nu este una oficială, este o reacţie umană firească la evenimentele care au loc.

Dacă un popor adună bani să îşi răscumpere moştenirea, ne exprimăm solidaritatea. Nimeni nu este împotriva unui astfel de lucru. Dar dacă este însoţită (n.r. campania) de provocări, de sentimente neprietenoase împotriva ţării mele, nu pot sta deoparte. Trebuie să îmi exprim opinia. Până acum nimeni nu mi-a spus ce anume a fost neprietenos, şi mă refer la adevăratul sens al cuvântului, nu la emoţiile cuiva în mod personal sau ale unui anume grup", a continuat ambasadorul rus.

Înaltul demnitar susţine că s-a familiarizat cu această chestiune nu doar de pe reţelele de socializare, ci a şi vorbit personal cu mulţi oameni, şi nu a auzit comentarii de genul celor pe care le aude pe reţelele de socializare.

"Că este un act neprietenos, umilitor şi aşa mai departe. După părerea mea, dacă vrem să învăţăm ceva despre partenerii şi vecinii noştri, despre poziţia lor, trebuie să le lăsăm înainte de toate dreptul să îşi exprime opinia. Dacă nu suntem de acord, putem începe o discuţie, dar nu doar schimbăm...nu se aplică, nu vom întra într-o astfel de campanie isterică", a adăugat Valeri Kuzmin.

Întrebat de ce încă mai simte Rusia nevoia să ne înveţe istorie, în contextul în care, după părerea istoricilor noştri, filmul respectiv conţinea elemente controversate, ambasadorul a replicat:

"Nu ar trebui să luaţi acest film drept o declaraţie oficială semnată şi parafată a Rusiei. Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noştri din România să facă o contrainterpretare, dacă vreţi (n.r. la campania Cuminţenia Pământului ). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noştri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziţie formală a Rusiei, nu este poziţia unei "adunări" de istorici, a unei comisii comune, este opinia mea.

Imaginaţi-vă că, istoria nu ştie la condiţional sau modul subjonctiv, imaginaţi-vă că armata română nu s-ar fi alăturat alianţei împotriva imperiului turc, în acel război. Poate că prima recunoaştere internaţională a independenţei României ar fi fost amânată, poate până la începutul primului război mondial."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne