Ambasadorul Rusiei în România: ”Unirea nu se află nici pe agenda Moscovei, nici pe cea a Bucureştiului”

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malginov, a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că unirea Republicii Moldova cu România nu e un subiect de discuţie la Moscova şi că de câte ori această temă apare în opinia publică rusă, el e invitat la MAE român unde i se spune că ea nu se află nici pe agenda României.
Oleg Malginov
Oleg Malginov (Epoch Times România)

”La noi, în Rusia, această problemă nu se discută. Iar în general, cum aţi înţeles din interviu, acesta este un subiect al popoarelor din R.Moldova şi România. Dar, a propos, imediat când în opinia publică rusă se aude ceva despre unire eu sunt invitat la MAE român unde mi se spune că aici această temă nu se află pe agendă”, a afirmat Malginov pentru Europa Liberă.

”Rusia are relaţii cu aproape toate autorităţile din R. Moldova, cu liderii partidelor şi cu reprezentanţii societăţii civile. Sute de mii de moldoveni lucrează în Federaţia Rusă, chiar şi acum în perioada de criză. Am avut întotdeauna relaţii foarte apropiate şi prieteneşti cu R. Moldova şi cu poporul moldovenesc. Aceste relaţii sunt încă active, iar Moscova încearcă să menţină aceste tradiţii” , a mai spus ambasadorul Rusiei în România pentru sursa citată.

Întrebat de anexarea Crimeei, el a susţinut că este vorba despre o formulă de ”autodeterminare” la care oamenii din peninsulă au dreptul. În opinia sa, aceasta nu este un precedent periculos pentru R. Moldova, deoarece situaţia e diferită în republica de peste Prut. ”Pentru R. Moldova problema e diferită: moldovenii trebuie să ia viitorul ţării în mâinile lor şi să ia decizii. De 25 de ani încercăm să discutăm foarte serios cazul Transnistriei. În 2003 era să semnăm un acord a ceea ce se numea Memorandumul Kozak, dar nu a fost semnat din cauza presiunilor făcute de unele state vestice. Acel memorandum prevedea un singur stat - R.Moldova - şi garanta un viitor pentru R. Moldova cu două părţi într-un singur stat”, a explicat ambasadorul rus. El a concluzionat că nu pot fi impuse totuşi decizii din afară Chişinăului ”nici de către Moscova, nici de către Bucureşti, nici de către Bruxelles, nici de către Washington”.

Pe de altă parte, Malginov a susţinut că ”proiectul Acordului de Asociere este o severă întoarcere înapoi în relaţiile bilaterale ale Rusiei şi Ucrainei. Şi acelaşi lucru îl putem spune despre relaţiile dintre Federaţia Rusă şi R. Moldova, fiindcă Acordul de Asociere dintre R. Moldova şi UE complică relaţiile dintre Rusia şi R. Moldova în special în domeniul comerţului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe