Ambasadorul Italiei: România trebuie să-şi adapteze cadrul normativ intern la cel european, pentru o mai bună integrare în UE (interviu)

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România
Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România (Epoch Times România)

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a declarat, într-un amplu interviu acordat publicaţiei Epoch Times, că aderarea României la Uniunea Europeană (UE) în 2007 a fost un eveniment care a adus “foarte multe avantaje”, dar că pentru o mai bună integrare în Europa ţara noastră trebuie în primul rând să-şi adapteze cadrul normativ intern la cel european.

Declaraţiile Excelenţei Sale au fost făcute la finalul conferinţei de presă, ce a avut loc vineri la sediul ambasadei Italiei, în care Diego Brasioli a prezentat cea de-a cincea ediţie a Festivalului Italian din România, care se va desfăşura în perioada 11 mai – 30 iunie a.c.

Evenimentul menţionat este şi un prilej de a celebra Italia cu ocazia zilei de 2 iunie, când se sărbătoreşte Ziua Republicii Italiene. Organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, în colaborare cu ICE-Agenţia pentru Promovarea în străinătate şi internaţionalizarea societăţilor italiene şi cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Festivalul Italian 2013 va avea o paletă largă de iniţiative culturale şi promoţionale reunite sub marca specială a excelenţei italiene, din care nu vor lipsi întâlnirile dedicate aprofundării academice.

După cum a explicat şi Excelenţa Sa, Diego Brasioli, festivalul oferă evenimente numeroase şi variate care să reflecte “bogăţia culturii pe care o oferă ţara noastră”.

Una dintre părţile importante ale Festivalului Italian constă în prezenţa atât a unor artişti italieni, precum celebrul tenor Andrea Bocelli, cât şi a celor români, cum ar fi faimosul violoncelist Alexandru Tomescu, care va cânta la un Stradivarius preţios din 1702.

De asemenea, ambasadorul Italiei la Bucureşti a reiterat faptul că statul său este “unul dintre susţinătorii cei mai puternici ai intrării României în spaţiul Schengen”. Oficialul italian a mai menţionat, pentru publicaţia noastră, că “guvernul Italiei consideră că toate criteriile necesare aderării României la spaţiul Schengen au fost îndeplinite”.

Întrebat de un reporter Epoch Times care este opinia sa despre posibilitatea înfiinţării unui muzeu al comunismului în Capitală, având în vedere că şi în Italia a existat la un moment dat un regim totalitarist, Diego Brasioli a precizat că “fiecare ţară ar trebui să se confrunte cu propria sa istorie” lucru care s-a întâmplat şi în Italia.

Totodată, diplomatul italian a mai adăugat că este important pentru un popor să-şi recunoască “originile şi întâmplările istorice, pentru că vorbim despre conştiinţa colectivă şi vorbim despre cultură”.

Epoch Times prezintă pentru cititorii noştri interviul integral cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli.

***

Reporter Epoch Times: În legătură cu Festivalul Italian ce se va desfăşura în România în perioada 11 mai - 30 iunie, care este în opinia dumneavoastră punctul principal de atracţie, un fel de piesă de rezistenţă a festivalului?

Diego Brasioli: Este greu să identifici o parte mai importantă decât cealaltă pentru că panorama într-adevăr este foarte amplă pe care noi dorim să o oferim şi reflectă bogăţia culturii pe care o oferă ţara noastră.

Doresc să identific totuşi unele părţi importante, în special cultura, cu o referire deosebită la muzică. Avem nu numai artişti italieni, dar şi artişti români şi cred că acest lucru este unul din cele mai semnificative. Practic maestrul Andrea Bocelli care este cunoscut la nivel mondial, dar şi maestrul Alexandru Tomescu care este cunoscut şi o serie de alţi muzicieni români. Cu siguranţă că suntem încântaţi şi de colaborarea pe care o avem cu Opera Naţională Bucureşti.

Tot în cadrul acestei colaborări culturale consider că avem o colaborare foarte importantă cu Editura Humanitas în ceea ce priveşte publicarea unei culegeri de cărţi italiene.

Cred că promovarea acestor excelenţe gastronomice italiene este într-adevăr una dintre piesele de rezistenţă, prin promovarea produselor noastre prin mari distribuitori, precum şi prin intermediul restaurantelor. Evident vorbim şi de modă şi de design-ul interior. Avem 111 puncte de vânzare care au aderat la această iniţiativă a noastră şi consider că acest lucru este unul dintre cele mai importante.

Având în vedere că festivalul se află la a cincea ediţie, s-a înregistrat un trend crescător în ceea ce priveşte numărul de vizitatori?

Guvernul Italiei consideră că toate criteriile necesare aderării României la spaţiul Schengen au fost îndeplinite. Făcând parte din aceeaşi familie europeană, deci având un drum comun, noi suntem alături de România pentru a sprijini cu tot ceea ce avem noi din experienţa noastră spre a putea continua acest drum.

Evident că de-a lungul anilor oferta Festivalului Italian a crescut şi practic asta înseamnă implicit şi faptul că avem mai mulţi vizitatori. Sper ca anul acesta să ajungem la un adevărat record.

Luând în considerare experienţa dumneavoastră în ţara noastră, ce vă place şi ce vă displace cel mai mult la România? De asemenea, ce aspecte pozitive şi negative aţi observat în România?

Sunt de prea puţină vreme aici ca să pot să vorbesc despre aspectele negative, dar printre cele pozitive, cu siguranţă pot să enumăr persoanele, oamenii. În special ospitalitatea cu care noi, italienii, suntem primiţi de acest popor şi felul în care reuşim cu seninătate să ne desfăşurăm munca.

Cum se prezintă România după aderarea în 2007 la Uniunea Europeană şi ce ar trebui să mai facă România pentru o mai bună integrare în UE?

Cu siguranţă aderarea României la Uniunea Europeană a fost unul dintre evenimentele foarte importante care au adus şi foarte multe avantaje pentru ţara dumneavoastră. Importantă este în primul rând adaptarea cadrului normativ intern la cadrul normativ european. Din acest punct de vedere implicarea guvernului român este foarte importantă şi tocmai de aceea noi încurajăm acest lucru.

Italia susţine şi a susţinut întotdeauna sută la sută intrarea României în Uniunea Europeană şi vreau să reamintesc faptul că suntem unul dintre susţinătorii cei mai puternici ai intrării României în spaţiul Schengen, pentru că guvernul Italiei consideră că toate criteriile necesare aderării României la spaţiul Schengen au fost îndeplinite de către ţara dumneavoastră.

Făcând parte din aceeaşi familie europeană, deci având un drum comun, noi suntem alături de România pentru a sprijini cu tot ceea ce avem noi din experienţa noastră spre a putea continua acest drum.

Pentru că aţi adus în discuţie intrarea României în Spaţiul Schengen, de ce credeţi că unele ţări au ţinut cont de raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care este consultativ, şi s-au opus în mai multe rânduri aderării ţării noastre?

Mi-ar plăcea să răspund, dar din păcate sau din fericire nu sunt ambasadorul acestor ţări. Ca atare întrebarea cred că ar trebui pusă dânşilor. Eu practic sunt printre cei care au susţinut intrarea României în spaţiul Schengen.

Parlamentul României a respins recent un proiect de lege referitor de înfiinţarea unui muzeu al comunismului în Bucureşti. Ţinând cont de faptul că şi Italia a fost la un moment dat în istorie sub dominaţia unui regim totalitarist, de ce credeţi că în ţara noastră a fost refuzată această iniţiativă legislativă. De asemenea, care este opinia dumneavoastră despre existenţa unei asemenea instituţii în România? Ar fi sau nu oportun un astfel de proiect din punct de vedere turistic?

Nu cunosc acest proiect de lege, deci nu pot să fac afirmaţii despre el sau despre impactul turistic al unui muzeu de acest fel, dar ideea este că practic fiecare ţară ar trebui să se confrunte cu propria sa istorie, lucru care s-a întâmplat şi cu noi de altfel, pentru că şi noi avem trecutul nostru.

Important este să ne recunoaştem originile şi întâmplările istorice, pentru că vorbim despre conştiinţa colectivă şi vorbim despre cultură şi practic dacă asta trebuie să se facă prin intermediul unui muzeu, din păcate nu eu sunt cel care ar trebui să dea un asemenea răspuns.

Dar înfiinţarea unui astfel de muzeu ar putea fi importantă pentru identitatea şi istoria unui popor?

Aşa cum spunea mai înainte, ca şi fiecare individ în parte, fiecare popor trebuie să se confrunte cu propriul său trecut.