Ambasadorul italian convocat la Paris, după comentariile lui Di Maio privind politica Franţei în Africa

Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia
Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Ministerul francez de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Italiei, după ce a etichetat ca “inacceptabile şi nefondate” comentariile vicepremierului italian Luigi Di Maio cu privire la politicile Parisului în Africa, potrivit Deutsche Welle.

Agenţiile de ştiri Reuters şi AFP au afirmat că ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, l-a convocat luni după amiază pe ambasadorul Italiei în Franţa, Teresa Castaldo, în legătură cu remarcile incendiare făcute sâmbătă de Di Maio.

Într-un discurs susţinut în regiunea Abruzzo din centrul Italiei, Di Maio, liderul partidului anti-establishment Mişcarea Cinci Stele, a acuzat Franţa că a creat sărăcie în Africa şi a alimentat migraţia în masă către Europa.

“Dacă sunt oameni care pleacă din Africa acum, acest lucru este cauzat de faptul că unele ţări europene, Franţa în special, nu au încetat niciodata să colonizeze Africa”, a afirmat Di Maio. “Dacă nu ar avea coloniile africane, pentru că aşa ar trebui ele numite, atunci Franţa ar fi cea de-a 15-a economie a lumii. În schimb, ea este printre primele economii, tocmai din cauza a ceea ce se face în Africa.“

Noul guvern al Italiei, alcătuit din Mişcarea Cinci Stele şi partidul anti-imigraţie Liga, condus de vicepremierul Matteo Salvini, a intrat în conflict cu Franţa, pe mai multe aspecte, de la imigrare la politica africană. Este o schimbare diplomatică dramatică, după ce precedenta administraţia italiană de centru-stânga a menţinut legături strânse cu Franţa.

Anul trecut, preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat Italia pentru decizia acesteia de a-şi închide porturile în faţa navelor cu imigranţi la bord operate de organizaţii umanitare. Guvernul francez a evitat de atunci, în mare parte, să se implice într-un război al cuvintelor cu Roma.

Ca răspuns la convocarea ambasadorului din Paris, Di Maio a respins luni seară ideea unui “incident diplomatic” între Franţa şi Italia.

De asemenea, el şi-a amplificat criticile la adresa politicilor franceze în Africa, sugerând că Parisul manipuleaza economiile a 14 naţiuni africane ce folosesc francul CFA – o monedă din perioada colonială care este susţinută de Trezoreria franceză.

“Franţa este una dintre acele ţări care, prin printarea banilor pentru 14 state africane, împiedică dezvoltarea lor economică şi contribuie la faptul că refugiaţii pleacă din ţară, mor pe mare sau ajung pe coastele noastre”, a adăugat Di Maio.

“Daca Europa doreşte să fie curajoasă, atunci trebuie să aibă curajul să înfrunte problema decolonizării în Africa”.

Franţa a susţinut că francul CFA a produs stabilitate monetară în statele care îl folosesc, însă Macron a afirmat în 2017 că guvernele africane trebuie să decidă ce anume să facă cu această monedă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe