Ambasadorul israelian la ONU iese din sală în timpul discursului preşedintelui iranian

Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Getty Images)

Iranul a suspendat anumite obligaţii asumate în cadrul acordului nuclear încheiat cu marile puteri, exact la un an de la retragerea Statelor Unite din acord - şi a avertizat că va continua să anuleze alte restricţii în cazul în care semnatarii europeni nu reuşesc să protejeze ţara de sancţiunile impuse de Washington.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a ieşit din plenul Adunării Generale pentru a protesta împotriva unui discurs al preşedintelui iranian Hassan Rouhani. Materialele video îl arată pe Danon în picioare părăsind încet sala când Rouhani începe să vorbească.

„Israelul nu va respecta ţara care este numărul unu în ceea ce priveşte exportul mondial de terorism”, a declarat el în legătură cu ieşirea din sală.

Diplomatul a susţinut că preşedintele iranian „profită de Adunarea ONU pentru a distrage şi a orbi comunitatea internaţională” la „agresiunea” Teheranului.

„Rouhani profită de evenimentul ONU pentru a distrage şi orbi comunitatea internaţională în ceea ce priveşte agresiunea regimului său. Liderii mondiali trebuie să-i transmită un ultimatum clar lui Rouhani: dezmembraţi programul nuclear sau vom impune mai multe sancţiuni pentru a cauza colapsul regimului.”

Săptămâna trecută, SUA a introdus noi sancţiuni împotriva Iranului, susţinând că Teheranul se află în spatele recentelor atacuri asupra instalaţiilor petroliere saudite. Iranul a negat vehement afirmaţiile, subliniind că militanţii Houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru incident.

Iranul şi Israelul s-au acuzat reciproc de sponsorizarea teroriştilor şi chiar au promis să se distrugă reciproc în caz de război. Israelul are superioritatea tehnologiei nucleare militare, pe care însă a refuzat să o confirme sau să o infirme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe