Ambasadorul Germaniei: Unele forţe continuă să considere oportună discreditarea rolului minorităţii germane

Cord Meier Klodt
Cord Meier Klodt (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a declarat, sâmbătă, că în contextul politic actual, unele forţe din ţara noastră continuă să considere oportună "discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună", apreciind însă că este vorba de "voci individuale" care nu reprezintă opinia majorităţii populaţiei, relatează Agerpres.

"Pe tot parcursul anului trecut, dar, desigur, în special la 1 decembrie, am sărbătorit împreună 100 de ani de la formarea României moderne. Anul acesta, aniversăm în mod deosebit 100 de ani de la adeziunea unor comunităţi etnice şi minorităţi la noul stat. Votul germanilor din Bucovina, din noiembrie 1918, a fost urmat, la 8 ianuarie 1919, de Adunarea Saşilor de la Mediaş, apoi de adeziunile germanilor din Basarabia şi ale şvabilor bănăţeni. Acestea reprezintă evenimente de amploare, festive şi pline de simboluri în istoria noului stat. În orice condiţii. Însă, în contextul politic actual, în care unele forţe din ţară continuă să considere oportună discreditarea rolului minorităţii germane în această Românie comună, aceste evenimente sunt mai relevante decât oricând", a spus diplomatul german, la simpozionul "Hotărârea de Adeziune a Saşilor la Unirea cu România la 100 de ani", organizat la Mediaş.

"Sunt foarte recunoscător că foarte mulţi s-au exprimat împotriva acestor defăimări - printre aceştia, cu precădere, reprezentanţii comunităţilor evreieşti. Iar în urma eforturilor noastre comune, şi politicieni români de rang înalt! Numai că acest cuvânt dat trebuie să fie şi ţinut", a mai adăugat Cord Meier-Klodt.

Ambasadorul german a mai precizat că deşi vocile defăimătoare sunt singulare şi nu exprimă poziţia majorităţii, ele trebuie combătute cu fermitate şi pe viitor.

"Aceste voci sunt voci individuale. Indiferent cât de tare răsună, ele au un fundament limitat şi urmăresc obiective mai mult decât transparente. Ele nu reprezintă nicidecum opinia majorităţii populaţiei României, în relaţia acesteia cu minoritatea germană. Să avem, aşadar, în vedere această dimensiune atunci când ne opunem cu fermitate acestor voci. Să nu uităm niciodată cum gândeşte şi simte majoritatea, pentru a ne calibra corect acţiunile şi pentru a putea păstra proporţiile", a susţinut ambasadorul Germaniei în România.

Declaraţiile lui Cord Meier-Klodt vin în contextul în care mai mulţi reprezentaţi ai PSD s-au lansat în aprecieri considerate depreciative şi false la adresa comunităţii germane din România. Astfel, senatorul PSD Liviu Pop a declarat pe 23 august că preşedintele României, Klaus Iohannis, a condus o organizaţie care este un continuator al unui forum german nazist. Acelaşi Liviu Pop a publicat ulterior pe Facebook o ilustraţie în care SUA, Germania, Austria şi Olanda apar ca fiind nişte gândaci care invadează România. La rândul său, Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului, a publicat duminică pe Facebook un clip în care simbolul comunităţii Rezist este transformat într-o zvastică, iar preşedintele Klaus Iohannis este transformat în Hitler, alături de textul "Hail Iohannis".

Mai amintim că recent un consilier judeţean PSD a postat pe Facebook un trucaj cu preşedintele Iohannis în haine naziste. Ulterior, consilierul a demisionat.