Ambasada SUA îndeamnă R. Moldova să pună capăt justiţiei selective şi să elimine corupţia

Ambasada SUA la Chişinău
Ambasada SUA la Chişinău (facebook.com/ambasada sua)

Ambasada Statelor Unite la Chişinău îndeamnă Republica Moldova să pună capăt justiţiei selective, să elimine corupţia şi să sporească transparenţa în sistemul judiciar pentru a asigura ţării un viitor european.

”Instituţiile puternice şi independente ale sectorului justiţiei sunt esenţiale pentru protejarea statului de drept, menţinerea încrederii cetăţenilor şi atragerea investiţiilor”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA.

Totodată, Ambasada SUA precizează că a oferit sprijin extensiv sectorului justiţiei din Moldova, pentru a facilita integrarea europeană, în care include şi vizita în luna mai a doi judecători federali din SUA pentru a discuta cu judecătorii moldoveni despre etica judiciară şi raţionamentul juridic.

De menţionat că, după anularea alegerilor locale din Chişinău, Ambasada Statelor Unite a ţinut să atenţioneze că decizia Curţii Supreme de Justiţie ar reprezenta „o evoluţie îngrijorătoare, care continuă şi în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic”.