Amânarea procesului lui Dragnea. Fost şef CCR: "Un judecător speriat este mai rău decât unul corupt"

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Decizia Înaltei Curţi de a amâna cu mai mult de o lună procesul lui Liviu Dragnea este una de descalificare a justiţiei din România, a explicat, pentru Hotnews, fostul şef al CCR Augustin Zegrean, în condiţiile în care ÎCCJ a amânat pentru 20 mai procesul în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare.

Zegrean a mai subliniat că "un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt" şi a opinat că asistăm la o pasare a responsabilităţii între Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit lui Augustin Zegrean, CCR şi ÎCCJ îşi pasează responsabilitatea de la una la alta, neavând curaj să îşi asume o decizie, deşi lucrurile în acest proces sunt clare. În aceste condiţii, Zegrean se întreabă care mai este rolul completurilor de 5 şi dacă nu cumva este o discriminare pozitivă în favoarea celor pe care trebuie să îi judece, adică a demnitarilor.

"Curtea Constituţională a amânat ca să vadă ce dă instanţa supremă, iar instanţa supremă a zis "hai că vă păcălim noi, ca să vedem ce faceţi voi". În acest proces lucrurile sunt foarte clare, dar fiecare aşteaptă ca celălalt să le declare neclare ca să scape el. Este sub nivelul la care ar trebui să se desfăşoare lucrurile. Nu e în regulă ca 5 judecători să dea o astfel de decizie. Păi atunci de ce mai trebuie aceste completuri de 5 judecători? Şi miniştrii, şi parlamentarii, toţi demnitarii ar trebui judecaţi de instanţele obişnuite, pentru că este o discriminare pozitivă în favoarea lor. Ei sunt judecaţi de 3 judecători la instanţa de fond şi de 5 la instanţa de apel, iar oamenii obişnuiţi sunt judecaţi în fond de un judecător şi de doi în apel. De ce trebuie să beneficieze ei de 5 judecători, ca să poată învârti lucrurile mai bine?", se întreabă Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a mai susţinut că decizia dată luni "descalifică definitiv aceste completuri de 5, dacă mai era nevoie", şi, până la urmă, este "o decizie de descalificare a justiţiei".

"Justiţia nu ar trebui să se teamă. Au toate garanţiile procesuale şi legale să nu se teamă de nimic şi totuşi se tem. Asta este înspăimântător, pentru ca un judecător speriat este mai rău decât un judecător corupt", subliniază Zegrean.

Scenariul său: CCR va decide că sunt nelegal constituite completurile de 3 judecători, iar la termenul viitor al procesului lui Liviu Dragnea magistraţii vor trimite cauza spre rejudecare la completul de 3 judecători. Între timp, până când acele completuri specializate se formează şi se reia procesul, faptele se prescriu.

"Nu au fost motive de amânare nici la CCR, nici la ÎCCJ. Nu vor să judece, clar, şi nu vor să îşi asume răspunderea nici unii, nici alţii", a concluzionat Zegrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne